Wheelie 7 je první invalidní vozík pro quadriplegiky, který se řídí úsměvem

Wheelie 7 je první invalidní vozík pro quadriplegiky, který se řídí úsměvem
  • Samotná instalace zabere pouze sedm minut
  • Kamera je schopna odezírat pohyby obličeje z různých úhlů, takže nemusí být umístěna přímo před obličej uživatele

U příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených představila společnost Intel speciální sadu pro vozíčkáře s názvem „Wheelie 7“. Instalovatelná sada má ulehčit život těm, kteří si nemohou dovolit ovládat elektrický vozíček pomocí navigačního joysticku nebo jinými běžnými způsoby. Speciální příslušenství vzniklo ve spolupráci s HOOBOX Robotics a má za cíl oslovit uživatele s omezenou mobilitou nebo kompletním ochrnutím končetin.

Samotná instalace zabere pouze sedm minut. Následně je potřeba umělou inteligenci sady Wheelie 7 „naučit“, jak má vozíček reagovat na konkrétní obličejové výrazy. Navigovat vozíček tak lze pomocí úsměvu, povytažením obočí, nebo třeba našpulením rtů. Zařízení dokáže rozpoznat až 10 takovýchto gest. Podle doktora Paula Pinheira, v jehož hlavě myšlenka na mimikou ovládaný vozíček pro invalidy vznikla, „Wheelie 7 pomáhá lidem znovu získat soběstačnost“.

Ke skenování obličeje Intel využil kameru 3D Intel RealSense Depth Camera SR300, která zaznamenává i ty nejjemnější pohyby obličeje a pomocí AI je následně převádí na pokyny ovládání vozíku. Velikou výhodou pro postižené je schopnost kamery odezírat pohyby obličeje z různých úhlů, takže nemusí být umístěna přímo před obličej uživatele. Sadu Wheelie 7 si mohou první zájemci v USA či Brazílii pronajmout za měsíční poplatek ve výši 7 tisíc korun.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze