WHO: hromadné očkování proti opičím neštovicím není nutné

WHO: hromadné očkování proti opičím neštovicím není nutné
Fotografie: unsplash.com
  • K omezení šíření viru pomůže zvýšená hygiena a ochrana při sexuálním styku
  • Okamžité dodávky vakcín a antivirotik jsou omezené
  • Vědci stále neznají příčinu propuknutí viru

Světová zdravotnická organizace (WHO) se domnívá, že šíření opičích neštovic po celém světě nevyžaduje hromadné očkování. Stačí pouze dodržovat základní opatření, jako je zvýšená hygiena a dostatečně se chránit při sexuálním styku. Tato dvě opatření by mohla zásadně omezit šíření viru.


Vedoucí týmu pro patogeny WHO Europe Richard Pebody uvedl v rozhovoru pro reuters.com, že okamžité dodávky vakcín a antivirotik jsou relativně omezené. Německá vláda v pondělí uvedla, že nyní projednává možnosti očkování proti opičím neštovicím. Velká Británie nabídla očkování některým zdravotnickým pracovníkům.

Orgány ochrany veřejného zdraví v Evropě a Severní Americe vyšetřují přes 100 podezřelých a potvrzených případů infekce. Podle Richarda Pebodyho je hlavní sledovat osoby, které byly v kontaktu s nakaženými, a dodržování izolace. Nejedná se o virus, který by se šířil snadno. Dosud nezpůsobil žádné vážné onemocnění. Vakcíny, které by byly použity v boji proti opičím neštovicím, by mohly mít vážnější vedlejší účinky.

Vědcům stále není jasné, co je příčinou propuknutí viru. Stále se snaží objevit původ případů a zda se virus nějak změnil. Neexistuje ale žádný důkaz o tom, že by virus zmutoval. Většina z nakažených necestovala do Afriky. To naznačuje, že může existovat velké množství neodhalených případů. Světová zdravotnická organizace má obavy, že by velké akce a festivaly v létě mohly situaci ještě zhoršit. „Neříkám, že by lidé neměli na takové akce chodit. Záleží spíše na tom, co lidé na takových akcích dělají. Jde hlavně o bezpečný sex, hygienu a pravidelné mytí rukou. Tyto jednoduché věci mohou pomoci omezit přenos viru,“ dodal Pebody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze