Xiaomi Robot Vacuum X20+
test

Xiaomi Robot Vacuum X20+

Zajímavá evoluce

Xiaomi Robot Vacuum X20+ přímo navazuje na špičkový Xiaomi Robot Vacuum X10+, v některých ohledech však za svým předchůdcem zaostává. Proč? A je dostatečným argumentem nižší cena, za kterou se Xiaomi Robot Vacuum X20+ prodává? Nejen to prozradí dnešní podrobná recenze.

Pokud hledáte kvalitní robotický vysavač, dost pravděpodobně si vyselektujete pár značek, které za to opravdu stojí, následně budete hledat ten, který pod určený cenový limit nabízí maximum funkcí. Pokud postupujete takto systematicky, dost pravděpodobně ve vašem užším výběru skončí i dnes testovaný Robot Vacuum X20+ společnosti Xiaomi, a to i přesto, že se jedná o novinku na tuzemském trhu.

Jak je možné, že se novinka na trhu automaticky dostane mezi nejzajímavější volbu? Důvod je jednoduchý, Xiaomi s novým modelem přináší razantní snížení ceny, některé dovednosti vylepšilo, některé věci odstranilo, výsledným kompromisem chce oslovit širší publikum. Jak se tato evoluce povedla prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Xiaomi Robot Vacuum X20+

Rozměry 35 × 35 × 9,7 cm
Hmotnost 3,67 kg
Konektivita 2,4 GHz IEEE 802.11b/g/n
Aplikace Mi Home pro Android i iOS
Mokré mopování ano, dvě mopovací podložky (180 otáček za minutu)
Zvednutí mopu ano, do výšky 7 mm
Sušení mopu stanicí ano, studený vzduch (4 hodiny)
Typ navigace LDS + ToF
Paměť pro více pater ano
Režimy vysávání vysávání, vytírání, vysávání a vytírání, vysávání před vytíráním
Režimy vytírání (uvolňování vody) Low, Medium, High
Cena cca 11 000 Kč

Obsah balení: v plné polní

Pokud očekáváte, že si domů přivezete (nebo poštou dostanete) malý balíček, budete překvapeni – přepravní box je ohromný a poměrně dost těžký, což odpovídá tomu, že kromě vysavače je součástí balení i samovyprazdňovací stanice. V té je již předinstalovaný sáček na hrubé nečistoty a dvě nádoby o objemu 4 litry, jedna na čistou, druhá na špinavou vodou. Ve stanici je i podložka, která slouží pro automatické očištění mopovacích podložek od nečistot. Samotný vysavač má předinstalovanou nádobu na nečistoty i vodní nádrž, ta je však skrytá, o její doplnění a vyprázdnění se stará jen stanice. Předinstalovány jsou i dvě mopovací podložky včetně samotných mopů. Dále v balení nalezneme přívodní kabel bez zdroje do nabíjecí stanice, náhradní filtr a bočí kartáček, nástroj na čištění v podobě štětečku a podrobný manuál. Balení jako takové je bohaté, chybí snad jen náhradní mopy, když jsou ty již předinstalované například v pračce.

Líbilo se nám
  • velice bohatý obsah balení
Nelíbilo se nám
  • hodily by se náhradní mopy

Design a konstrukce: signifikantní kousek

I když je na trhu nepřeberné množství robotických vysavačů, ty od Xiaomi poznáte vcelku snadno. Novinka zachovává bílé tělo, které je tvořeno lesklými i matnými plasty, tvar je kruhový s průměrem 35 centimetrů a výškou necelých 10 centimetrů, díky tomu se vejde i pod nižší nábytek, typicky sedačky či komody na nožičkách. Hmotnost činí přijatelných 3,67 kilogramů. Na těle vysavače jsou dvě tlačítka, jedno pro návrat do dokovací stanice, druhé pro zapnutí a vypnutí, které slouží i pro spuštění úklidu. Obě tlačítka jsou podsvětlená a jsou klasicky mechanická, navíc pogumovaná.

Boční kartáček je zde jeden, slouží pro úklid podél stěn a v rozích, na přední straně se nachází ToF senzor. Na vrchní straně je majáček, který využívá laserová LDS navigace. Ze spodní strany se nachází další důležité senzory, například kolizní senzor a senzory proti pádu ze schodů. Nachází se zde i dva konektory pro připojení mopovacích podložek, které rotují proti sobě. Samozřejmostí je i kartáč na hrubé nečistoty, který lze v případě potřeby vyjmout a vyčistit manuálně. Chtělo by se říci, na první pohled snadno zaměnitelný s konkurenčními modely z vlastních řad.

Výjimečná je samovyprazdňovací stanice – na první pohled připomíná tu z modelu X10+, je však mírně nižší a hlubší, konkrétně má rozměry 58,6 × 42,7 × 34 cm, stanice pro X10+ měla rozměry 56,8 × 42,3 × 34 cm. Stanice je vyvedena z matných plastů, což chválím. Uvnitř se nachází hned dvě nádoby na vodu, obě s objemem 4 litry, což je o 1,5 litru více, než nádoby ve stanici pro vysavač X10+. Narozdíl od této stanice však stanice pro X20+ nenabízí kapacitní tlačítka pro ovládání funkcí stanice, což je trochu škoda. Další rozdíly ve funkcích stanic si vysvětlíme v kapitole o funkcích.

Stanice nabízí větší nádoby na vodu.

Stanice jako taková slouží pro veškerou obsluhu vysavače, ten tedy dokáže nabít, vyměnit vodu, vyprázdnit nádobu na prach a dokáže rovněž vyčistit a osušit mopovací podložky, vám tak stačí jednou za čas nalít čistou vodu, vylít vodu špinavou a vyměnit sáček na hrubé nečistoty. Jakmile si jednou tento typ robotického vysavače vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít nic jiného, návrat k manuálnímu čištění vysavače je velice nepříjemný.

Xiaomi Robot Vacuum X20+

Design vysavače i stanice hodnotím kladně – ano, doplňková černá barevná varianta by se nám líbila, stejně tak i použití matných plastů, ovšem nelze říci, že bychom na jednom či druhém nějak zvlášť trvali. I když design nijak nevybočuje, rozhodně nelze říci, že by byl Xiaomi Robot Vacuum X20+ „nehezkým vysavačem v nehezké stanici“, subjektivně právě naopak.

Líbilo se nám
  • rozměry a hmotnost
  • stanice lépe pracuje s vnitřním objemem
  • větší nádoby na vodu
  • velký zásobník na nečistoty
  • autonomní provoz stanice
Nelíbilo se nám
  • lesklé plasty vysavače nejsou příliš praktické

Funkce: překvapení

Ne, opravdu není běžné, aby se nová generace jakéhokoliv výrobku zbavovala funkcí a dovedností, které původní generace nabízela, jde to proti logice, kterou výrobci dlouhá desetiletí budovali. Xiaomi se však změn nebojí, a to ani směrem k lepšímu, ale ani směrem k horšímu. I přesto, že by si v očích mnohých dnes testovaný vysavač zasloužil spíše přídomek „Lite“, Xiaomi se rozhodlo, že nová generace může mít i nějaké ústupky, když to dostatečně ospravedlní snížením pořizovací ceny. A tak tu máme Xiaomi Robot Vacuum X20+, který sice nemá všechny funkce z modelu X10+, v některých ohledech jej však naopak překonává.

Xiaomi Robot Vacuum X20+

Začít můžeme u sacího výkonu, zde se Xiaomi pochlapilo a sací výkon nově činí 6 000 Pa, což je hned o 2 000 Pa více, než u modelu X10+. Rozdíl v sacím výkonu není nijak důležitý pro běžný úklid, běžný prach z podlahy dokáže zvládnout i mnohem méně výkonný robotický vysavač, mnohem důležitější je tento parametr v důkladnosti úklidu, například podél krycích lišt a v rozích. Je sice pěkné, že je podlaha zbavená prachů a nečistot na nejviditelnějších místech, ale nikdo určitě nechce vysavač za více než 10 tisíc korun, který nechá nepořádek v rozích, který se navíc nedůkladným úklidem neustále „nabaluje“.

Xiaomi Robot Vacuum X20+

Zmínili jsme jednu výhodu nového vysavače, zmíníme i jednu nevýhodu – nová generace postrádá ultrazvukový senzor na detekci koberců, kterým se chlubila generace X10+. Tento senzor byl schopen automaticky odhalit koberce a automaticky „zatáhnout“ mopovací podložky, aby se koberec nenamočil. Ani X20+ vám koberce nenamočí, musíte mu však v aplikaci vymezit prostor a koberce manuálně označit. Kdy je to problém? Pokud jste například bytový designér a máte doma více kusových koberců, které navíc neustále přemisťujete, bude pro vás vhodnější původní generace, která si s koberci poradí automaticky, pro všechny ostatní o takový problém nepůjde, protože při prvotním skenování prostoru koberce označí a dále se už o nic nestarají.

Co se týká navigace, X10+ se chlubil 3D mapováním svého okolí díky technologii S-Cross AI Advanced 3D, k tomu využíval laserový majáček, RGB kameru na přední straně a rovněž i ToF senzory. Díky tomu a technologii umělé inteligence na rozpoznávání překážek byl X10+ schopen detekovat prakticky jakkoli velkou překážku, třeba i pohozený kabel od mobilního telefonu. X20+ se v prostoru orientuje pomocí laserového majáčku a ToF senzoru, avšak už bez RGB kamery a AI technologie, což znamená, že i když je orientace stále velice dobrá, ale může docházet k „přehlédnutí“ některých tenčích a delších předmětů, které se na zemi mohou nacházet. Osobně jsem největší rozdíl poznal při prodlužovacím kabelu, kdy model X10+ překážku rozpoznal, ale model X20+ ne. Konkrétně kabely jsou tedy pro X20+ stále poměrně problémové a před úklidem je doporučuji zvednout.

Xiaomi Robot Vacuum X20+

Kde si novinka naopak výrazně polepšila je v oblasti kapacity stanice pro samočištění. Nově jsou nádoby na čistou a špinavou vodu opravdu obří, namísto 2,4 litru (každá) nabízí objem 4 litry, a to znamená jediné – méně častější dolévání a vylévání. Nádoby nejsou tak vysoké, naopak jsou širší, díky tomu je manipulace s nimi jednodušší a hmotnost (plné) nádoby je rovnoměrněji rozvržena. Stanice samotná už bohužel nemá žádná kapacitní tlačítka, to znamená, že funkce stanice (vysypání, sušení mopu,...) můžete aktivovat už jen skrze aplikaci Mi Home. Je to ústupek, který jsem ochoten akceptovat.

Srovnání základních rozdílů Robot Vacuum X10+ a X20+


Robot Vacuum X10+ Robot Vacuum X20+
Velikost nádob na vodu 2× 2,5 litru 2× 4 litry
Ovládání stanice tlačítky ano ne
Automatické vysypání ano, 10 sekund ano, 10 sekund
Automatická výměna vody ano ano
Funkce samočištění stanice ne ano
Sušení mopu vzduchem teplý vzduch, 2 hodiny studený vzduch, 4 hodiny
Zvednutí mopovací podložky ano, 7 mm ano, 7 mm
Navigace LDS, RGB kamera, ToF, AI LDS, ToF
Detekce koberců ultrazvukem ano ne, nutné manuálně označit v aplikaci
Cena cca 15 000 Kč cca 11 000 Kč

Dodáme, že stanice jako taková nabízí stejné funkce, jako stanice pro model X10+ – zvládne tedy automaticky vysát nečistoty nasbírané vysavačem, zvládne umýt a vyšušit mopovací podložky, vyměnit vodu ve vysavači, a to vše zcela autonomně. Nově už však stanice nesuší teplým vzduchem, ale jen studeným, díky tomu však klesá odběr elektrické energie (z 90 W na 30 W), souběžně s nabíjením. Na vás zůstane jednou za čas nalít čistou vodu do nádoby na čistou vodu a vylít špinavou vodu, jednou za pár měsíců poté vyměnit sáček na hrubé nečistoty. Zajímavostí je i funkce samočištění stanice. Reálně to funguje tak, že po aktivaci této funkce vysavač opustí stanici a prostor nádoby se zaplní vodou. Po uplynutí určité doby vám aplikace popíše, jak stanici vyčistit a zbavit ji zaschlých nečistot. Jakmile proces dokončíte, voda se automaticky nasaje zpět do nádoby na špinavou vodu a vysavač se automaticky vrátí na své místo. Trochu magie, že?

Co se týká mopovacích podložek, jsou zde hned dvě, díky 180 otáčkám za minutu podlahu velmi důkladně vytřou, a to bez „šnečích cestiček“, které trápí levnější robotické vysavače s funkcí vytírání. Kvalitu a hlavně sílu vytírání jsme samozřejmě vyzkoušeli, problémem nebyly zaschlé skvrny od kávy, vína, ale ani bláta. Vysavač se navíc může v průběhu vysávání a vytírání vrátit zpět do dokovací stanice, kde si mop znovu vyčistí a teprve až poté pokračuje v úklidu. V momentě, kdy se vysavač vrací do stanice navíc nadzvedne mopovací podložky do výšky 7 mm, aby si neznečistil již vytřený prostor.

Zkušenosti a zhodnocení: proč ne

Upřímně, byl jsem zvědaví, jestli by mě nižší cena za Xiaomi Robot Vacuum X20+ dokázala přemluvit k tomu, abych mu dal přednost před Xiaomi Robot Vacuum X10+. A kupodivu se mu to povedlo. Zkušenosti z úklidu byly vždy pozitivní, vysavač neměl problém s prakticky žádným prostorem, dokázal se vyhnout většině překážek, tedy až na pohozené kabely, o čemž jsem již hovořil. Oceňoval jsem opravdu velké nádoby na vodu i sáček na nečistoty, takže jsem dlouhé týdny nemusel řešit nic, než jen občasné nalití a vylití vody z nádob.

Xiaomi Robot Vacuum X20+

S kvalitou úklidu jsem byl spokojen – klasické suché vysávání zvládnou obdobně i levnější kousky, ale mokré vytírání, to už je něco, na co se musí výrobce opravdu soustředit. Ve spojení se stanicí, která vám mopy dopředu očistí a osuší je vytírání doslova hračkou, rotující podložky s přítlakovým mechanismem odstraní většinu nečistot na podlaze, velkou výhodou je, že se mop automaticky očistí v případě, že vytíráte větší plochy. Ano, „ručně“ byste to zvládli asi rychleji, ale to většinu věcí, o to tu nejde. Xiaomi Robot Vacuum X20+ má sloužit jako pomocník pro vytížené lidi, kteří chtějí mít úklid maximálně pod kontrolou, díky velice povedené aplikaci Mi Home si můžete úklid přizpůsobit dle svých preferencí.

Xiaomi Robot Vacuum X20+

Aplikace vám umožní naplánovat přesný čas úklidu v jednotlivé dny, ale také dovolí nastavit DND, tedy režimy nerušit, kdy stanice nemá provádět automatické vyprázdnění zásobníku na nečistoty. Samotný proces je poměrně hlučný (v maximu 78 dB) a tak oceňujeme, že vám dá Xiaomi na výběr. Potěší, že si můžete plně přizpůsobit i to, jak má vysavač uklízet. Můžete zvolit vysávání bez vytírání, vysávání s vytíráním, pouze vytírání a nebo, vysávání před vytíráním. V aplikaci nastavíte i další funkce, například jak dlouho má stanice sušit mopy (přednastavené jsou 4 hodiny), případně můžete libovolně aktivovat funkci vyprázdnění zásobníku na nečistoty.

Za 11 tisíc korun nabízí Xiaomi Robot Vacuum X20+ mimořádné funkce, které rozhodně nejsou v této cenové relaci běžné. Pokud jste majitelem robotického vysavače bez samovyprazdňovací stanice, určitě mohu nákup doporučit, pokud jste majitelem Xiaomi Robot Vacuum X10+, důvod k upgradu nevidím. A zda vybrat Xiaomi Robot Vacuum X20+, nebo Xiaomi Robot Vacuum X10+? Při aktuálních cenách bych dal přednost novějšímu Xiaomi Robot Vacuum X20+, tedy alespoň do doby, než se ceny nevyrovnají, poté bych se rozmýšlel podle individuálních preferencí. Po Xiaomi Robot Vacuum X20+ bych sáhnul především kvůli větším nádobám na vodu a vyššímu sacímu výkonu, po Xiaomi Robot Vacuum X10+ bych sáhnul v případě, že je vaše zem doslova posetá různými překážkami, se kterými si Xiaomi Robot Vacuum X10+ poradí o trochu lépe.

Pokud bychom měli Xiaomi Robot Vacuum X20+ srovnat s podobně drahou konkurencí, prakticky nevidíme žádného konkurenta, který by Xiaomi Robot Vacuum X20+ mohl porazit. V tomto ohledu si Xiaomi zaslouží velkou pochvalu, za opravdu rozumnou cenu nabízí u své novinky funkce, které jsou mnohdy viditelné až u dvojnásobně dražší konkurence.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • výborný poměr ceny a výkonu
  • kvalitní výsledky vysávání a mopování
  • větší nádoby na vodu
  • plně automatizovaný provoz
  • několik režimů čištění
  • velmi kvalitní navigace
  • režim automatického vysypání
  • samočistící režim
Zápory
  • stanice nemá vlastní ovládání
  • koberce automaticky nedetekuje
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze