Z Airbnb mají majitelé odvádět daně, míní Praha. Spustila proto informační web

Z Airbnb mají majitelé odvádět daně, míní Praha. Spustila proto informační web
  • Praha ročně z důvodů využívání služeb typu Airbnb přijde údajně zhruba o 120 milionů korun na daních a poplatcích
  • Na webu se dozvíte vše o daňové i živnostenské povinnosti, pokud byt skrze Airbnb pronajímáte

Sdílet dnes můžete nejenom soubory z vašeho počítače, ale využít můžete také čím dál tím populárnější carsharing. A tím to zdaleka nekončí. Bikesharing funguje snad ještě déle a pokud máte rádi cestování, tak jste jistě slyšeli i o Airbnb.

Airbnb vyvolává velkou vlnu pozitivních i negativních reakcí. Například Barcelona platí dokonce zaměstnance, kteří cíleně vyhledávají byty pronajímané skrze Airbnb z důvodu ztrát na daních. Ty totiž pronajímatelé neodvádí, přitom ze standardního pronájmu ano. Tato otázka se intenzivně řeší také v české metropoli a první opatření je již na světě.

Praha logo

„Ubytovatele web informuje o daňové a živnostenské povinnosti, poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt, oznamovací povinnosti cizinecké policii a podobně. Ti, co se chtějí v Praze ubytovat, tam zase najdou doporučení a důležitá pravidla týkající se např. domovního řádu, dodržování nočního klidu mezi 22. a 6. hodinou a spoustu dalších informací,“ doplňuje pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Podle odhadů pražské radnice kvůli krátkodobým ubytováním přichází metropole zhruba o 120 miliónů korun ročně. Vyplývá to z porovnání počtu nabízených nemovitostí přes nejznámějšího zprostředkovatele, webu Airbnb, a počtu subjektů, které jsou v Praze přihlášeny k placení místního poplatku za poskytování ubytovacích služeb. Z nich je zjevné, že většina hostitelů není k platbě místního poplatku hlášena.

Přitom poskytovatelé sdíleného ubytování mají podle stávající legislativy povinnost odvádět místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt, platit daň z příjmu a v drtivé většině případů také povinnost být držitelem živnostenského oprávnění.

Ubytovatelé často netuší, že jim ze zákona vyplývají povinnosti, a to je právě důvod vzniku nových webových stránek na portálu praha.eu, které jsou k dispozici v češtině na sdileneubytovani.praha.eu a pro zahraniční turisty na shared-accommodation.praha.eu.

Z původní myšlenky sdíleného ubytování vznikl z tzv. P2P neboli „peer to peer“ vztahů, kdy uživatel jinému uživateli prostřednictvím zprostředkovatelského webu dočasně poskytne část vlastních kapacit, výnosný byznys. Pronajímatelé zřejmě spoléhají na to, že sdílené ubytování představuje zatím obtížně kontrolovatelnou oblast, u níž může být sporné, zda spadá pod živnost, a tudíž podléhá poplatkové povinnosti. „Velké množství poskytovatelů sdíleného ubytování v současné době o svých povinnostech neví, anebo je považuje za nevyjasněné. Informovat o nich je první nutný krok, který musíme udělat, pokud chceme, aby své povinnosti začali plnit,“ upozorňuje pražský radní Jan Wolf.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze