Čokoláda je velkou neřestí mnoha z nás. Někdo si dokáže vzít jen pár čtverečků, jiný ale na posezení sní celou tabulku. V obchodech najdeme obrovské množství čokolád – od levných náhražek až po opravdu kvalitní čokoládu, za kterou si připlatíme. Rozdíl je vždy ve složení a čím více kakaové hmoty čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. Pokud jde o mléčnou čokoládu, ta obsahuje něco mezi 10 až 50 % kakaa. Naopak hořká čokoláda obsahuje zpravidla 50 až 90 % kakaa. A právě to z ní dělá i lepší formu mlsání.
Mléčná vs. hořká
Označení čokolád má svá pravidla. Jak uvádí ferpotravina.cz, na obale musí být uvedeno přesné procento kakaové sušiny. Hořká čokoláda ji musí mít alespoň 35 % a mléčná čokoláda alespoň 25 %. Ta navíc ale musí mít alespoň 3,5 % mléčného tuku. Pokud tyto podmínky čokoláda nesplňuje, výrobce ji nesmí označit jako čokoládu. Tyto potraviny najdete ve stejných regálech jako čokolády, ale jsou označeny většinou jako pochoutky (mléčná, nugátová pochoutka apod.).
Čokoláda je u nás brána jako sladkost a něco, co bychom neměli příliš často konzumovat. Pokud se ale zaměříme čistě na hořkou čokoládu, má i mnoho pozitiv pro naše tělo. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje jen velmi málo ingrediencí – kakaové máslo, kakaovou hmotu a cukr. A právě vysoké procento kakaa přináší určité výhody.
Flavanoly, minerály i vláknina
V kakaovníku se nachází flavanoly, což je typ flavonoidů, které hrají důležitou roli pro náš kardiovaskulární systém. Podle Cleveland Clinic flavanoly souvisí s produkcí oxidu dusnatého, který uvolňuje cévy a zlepšuje tak průtok krve. Lepší průtok krve znamená snížení krevního tlaku a také ochranu před srdečními chorobami. Kromě toho mají flavanoly také antioxidační vlastnosti a pomáhají tak proti poškozování buněk a jejich stárnutí.
V hořké čokoládě najdeme také mnoho důležitých minerálů jako je železo, zinek, hořčík, měď a fosfor. Zejména zinek přispívá k vyšší imunitě a k lepšímu hojení ran. Současně má hořká čokoláda v porovnání s jinými sladkostmi i vysoký obsah vlákniny. A nesmíme zapomenout ani na zlepšení nálady. Pokud na sobě pozorujete zlepšení nálady po konzumaci čokolády, pak to není náhoda – jak potvrdila studie z roku 2022, konzumace hořké čokolády opravdu zlepšuje náladu. Mohou za to pravděpodobně její probiotické účinky, které zlepšují negativní emoční stavy.