Zaměstnanec SpaceX utrpěl po explozi vážná zranění. SpaceX to nepřiznal

Zaměstnanec SpaceX utrpěl po explozi vážná zranění. SpaceX to nepřiznal
Fotografie: unsplash.com
  • K nehodě došlo už 18. ledna, SpaceX však informaci zamlčel
  • Zaměstnanec byl několik měsíců v kómatu, aktuálně potřebuje nepřetržitou lékařskou péči
  • SpaceX dostal pokutu ve výši 18 475 dolarů za porušení bezpečnosti práce

18. ledna tohoto roku zaměstnanec SpaceX Francisco Cabana prováděl rutinní kontrolu motoru Raptor V2. Posledním krokem byla kontrola tlaku a odvzdušnění. Tyto kroky byly dříve prováděny manuálně a v tomto případě byl test poprvé proveden pomocí automatizovaného programu. Po spuštění odvzdušňování byl zaměstnanec zasažen krytem regulátoru paliva a utrpěl zlomeninu lebky, poranění hlavy, zlomeniny končetin a poškození dýchacího systému.

Několik měsíců byl Cabana v kómatu, ze kterého se již dle semafor.com probral, ale není schopen přežít bez lékařské pomoci, ani není schopen komunikovat. Doposud není jasné, zda někdy vůbec nemocnici opustí. SpaceX dostal od Úřadu pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci pokutu ve výši 18 475 dolarů (463 tisíc korun) za dvě porušení bezpečnosti práce. Zarážející ovšem je, že SpaceX o celé této záležitosti pomlčel.


Cabana pracoval ve SpaceX 10 let a bývalý zaměstnanci uvedli, že se obávají, že nedostane za nehodu odškodnění. Jeho švagrová založila online sbírku, kde se doposud nashromáždilo více jak 52 000 dolarů. Cabana byl totiž hlavním živitelem rodiny a jeho žena s třemi dětmi zůstala bez financí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze