Zemětřesení na Tchaj-wanu si vyžádalo už 9 obětí a 50 lidí je nezvěstných

Zemětřesení na Tchaj-wanu si vyžádalo už 9 obětí a 50 lidí je nezvěstných
Fotografie: unsplash.com
  • Zemětřesení o síle 7,2 stupně zasáhlo ostrovní stát dnes ráno místního času
  • Bylo potvrzeno už 9 mrtvých, přes 900 zraněných a 50 lidí se pohřešuje
  • Epicentrum zemětřesení bylo zaznamenáno na východě ostrova v okrese města Chua-lien

Tchaj-wan dnes v noci středoevropského času zasáhlo silné zemětřesení, které bylo největší za posledních 25 let. Podle agentury Reuters přišlo o život už devět lidí, více jak 900 jich je zraněno a pohřešuje se 50 hotelových pracovníků, kteří byli právě na cestě do hotelu. Zemětřesení o síle 7,2 stupně začalo přibližně v osm hodin ráno místního času a ve hloubce 15,5 km. Úřady následně varovaly před tsunami, jenž mohla zasáhnout jižní Japonsko a Filipíny. Toto varování však bylo později zrušeno.

Hasiči zatím evakuovali přibližně 70 lidí, kteří byli uvízlí v tunelech u města Chua-lien a ví se o dalších asi 80 lidech, kteří jsou uvězněni v těžební oblasti. Nezvěstní pracovníci hotelu se při zemětřesení nacházeli celkem ve čtyřech minibusech, které směřovaly k hotelu nacházejícího se v národním parku Taroko Gorge. „V současnosti je nejdůležitější a nejvyšší prioritou záchrana lidí,“ uvedl prezident Lai Ching-te v Chua-lienu.

Všechna úmrtí byla podle CNN nahlášena v okrese Chua-lien a mezi nimi byli i tři turisté. Obrovské jsou také škody na majetku, jelikož došlo ke zřícení a poškození budov. Tisíce obyvatel jsou bez proudu a byla také uzavřena místní dálnice kvůli sesuvům půdy. Na místě jsou ale již vojáci, kteří budou pomáhat s odstraňováním škod po katastrofě. Úřady uvedly, že do konce týdne se mohou objevit další otřesy o stejné síle.


Tchaj-wan se nachází na východ od Číny a jedná se o ostrov, kde žije přibližně 23 milionů obyvatel. Většina ale bydlí na západní straně, tedy na druhé straně ostrova, kde zemětřesení proběhlo. Zemětřesení jsou ale na Tchaj-wanu celkem často, a to kvůli jeho poloze. To dnešní bylo nejsilnější od roku 1999, kdy bylo naměřeno o síle 7,7 stupně. Tehdy si vyžádalo 2 400 obětí a 10 000 zraněných, jelikož zasáhlo oblast jižně od Tchaj-peje. Okres Chua-lien není tak hustě obydlen – bydlí zde asi 300 tisíc lidí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze