Obří tsunami, která si vyžádala 230 000 obětí a mise Apollo 8

Stalo se
Obří tsunami, která si vyžádala 230 000 obětí a mise Apollo 8
Fotografie: pixabay.com
  • 26. prosince bylo zaznamenáno druhé největší zemětřesení o síle 9,3 stupně
  • To vyvolalo obrovské vlny tsunami, které dosahovaly i 30 metrů
  • A připomeneme si i misi Apollo 8, kdy se poprvé lidé dostali na oběžnou dráhu Měsíce

Vítám vás u posledního letošního dílu Stalo se. Dnes si připomeneme tragickou událost, která měla na svědomí statisíce mrtvých, a také misi Apollo 8, která vzala poprvé lidskou posádku okolo Měsíce. Začneme ale u tsunami – této obrovské vlně předcházelo zemětřesení, které bylo podle history.com druhé nejsilnější, které bylo kdy zaznamenáno. 26. prosince v ranních hodinách došlo západně od Sumatry k zemětřesení o síle 9,3 stupně. Silnější bylo zaznamenáno už pouze v Chile v roce 1960, kde byla naměřena síla 9,5 stupně. Zemětřesení trvalo téměř 10 minut, během nichž se posunuly tektonické desky pod mořem a ty způsobily obrovský přesun vody.

Vlny tsunami dorazily během 15 minut na pobřeží Sumatry a jejich výška dosahovala až 30 metrů. Při takové výšce tak naprosto srovnaly se zemí nejbližší vesnice a města. Počet obětí v Indonésii byl nakonec odhadnut na 130 000 až 160 000 lidí, přičemž třetinu tvořily děti. Další vlny, které minuly pobřeží Indonésie, zamířily do Thajska, kde zabily 5 až 8 000 lidí. Asi 90 minut po zemětřesení tsunami dosáhla Srí Lanky. Ačkoliv vlna již nebyla tak vysoká, tamní úřady podle britannica.com uvedly desítky tisíc mrtvých a pohřešovaných. Tsunami dorazila i na Maledivy, kde bylo zabito více jak 100 lidí. Navíc tím, že jsou Maledivy jen pár metrů nad mořem, bylo zničeno mnoho budov a stát tak hlásil obrovské ekonomické škody.

Do zasažených oblastí byla okamžitě vyslána humanitární pomoc, jelikož přeživší se ocitli bez domova, pitné vody, jídla i lékařské péče. Slaná voda navíc naprosto zničila úrodu a znehodnotila půdu. Zemětřesení bylo tak silné, že podle worldvision.org způsobilo posun zemské hmoty a změnilo rotaci Země. Během něho se uvolnila energie odpovídající 23 000 atomových bomb. Celkově při této katastrofě přišlo o život přibližně 230 000 lidí.

A připomeneme si i misi Apollo 8, která připravila lidi na přistání na Měsíci. Posádku tvořil Frank Borman, James Lovell a William Anders. Mise měla za úkol otestovat velitelský a lunární modul. Astronauti odstartovali na raketě Saturn V z Kennedyho vesmírného centra na Floridě 21. prosince 1968, aby se stali prvními, kdo obíhal kolem jiného vesmírného objektu, než je Země.

Podle popisu mise kolem Měsíce obíhali celkem 20 hodin a po tuto dobu nešli astronauti spát, jelikož sbírali důležitá data, plnili úkoly a hledali vhodná místa na Měsíci pro přistání. Během mise bylo provedeno celkem šest televizních vysílání – všechny byly vysílány živě a na všech pěti kontinentech. Jelikož astronauti strávili Štědrý den ve vesmíru, dostali speciální štědrovečerní večeři, která byla podle NASA ozdobena červenými a zelenými stuhami. Vánoční menu obsahovalo dehydratovaný hroznový nápoj, brusinkovou jablečnou šťávu, kávu a krůtí maso s omáčkou.

Tříčlenná posádka mise Apollo 8

Ačkoliv se může zdát, že astronauti dostali prostě jen lepší jídlo než na jiných misích, znamenala tato vánoční večeře průlom pro vesmírné jídlo. Do té doby totiž astronauti ve vesmíru konzumovali pouze lyofilizované potraviny, kam se jen přidala voda, nebo slisované potraviny. Krůtí maso s omáčkou představovalo takzvaný „wetpack“, což byl termostabilizovaný sáček jídla, který měl normální obsah vody a astronauti jej mohli jíst lžící.

Tříčlenná posádka přistála v kapsli do Tichého oceánu 27. prosince 1968. Podařilo se jim 10krát oběhnout Měsíc a stali se prvními lidmi, kteří se ocitli na oběžné dráze Měsíce. Jak dnes víme, do prvního přistání lidí na Měsíci zbývalo ještě několik měsíců, ale tato mise přinesla také několik prvenství.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze