Co znamenají podivné záblesky vyskytující se před zemětřesením v Maroku?

Co znamenají podivné záblesky vyskytující se před zemětřesením v Maroku?
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci tyto záblesky nazývají „světlo zemětřesení“
  • Mohou se jevit jako blesky, pás podobný polární záři, nebo zářící koule
  • jednou z teorií je, že k úkazům dochází na základě mechanického namáhání a posouvání minerálních zrn vůči době navzájem

V noci z pátku 8. na sobotu 9. září zasáhlo Maroko zemětřesení o síle 6,8 stupně. Jen několik minut před katastrofou ale byla na obloze zachycena světla v různých barvách. Jelikož to není poprvé, co se tyto barevné záře vyskytly těsně před zemětřesením, vědci tyto úkazy pojmenovali „světlo zemětřesení“ (EQL). Podle Johna Derra, který je spoluautorem několika vědeckých prací ohledně EQL, jsou tato světla skutečná a videa sdílená na sociálních sítích z Maroka se velmi podobají videím z Pisco v Peru, kde došlo k zemětřesení v roce 2007. I tehdy zachytily bezpečností kamery podivná světla.

Záře vykazují několik podob. Mohou se jevit jako obyčejné blesky, světlený pás podobný polární záři, ale i jako zářící koule vznášející se ve vzduchu. Zaznamenány byly také malé blikající plamínky blízko země. Derr s kolegy nashromáždil data o 65 amerických i evropských zemětřesení, kterým předcházela světla zemětřesení. Výzkum zjistil, že 80 % EQL bylo pozorováno u zemětřesení, které dosahovalo více jak 5 stupňů Richterovy škály. Jev byl viděn ve většině případů jen krátce před samotnou událostí s viditelností až 600 km od epicentra.

Zemětřesení většinou vznikají podél, nebo blízko oblastí, kde se setkávají tektonické desky. Vědci však výzkumem z roku 2014 zjistili, že EQL byla pozorována v naprosté většině v případech, kdy se zemětřesení odehrávalo uvnitř tektonických desek. Bývalý pracovník NASA a profesor Friedemann Freund přišel s teorií, která by mohla světla vysvětlovat. Podle něj může docházet k tomu, že se kámen během mechanického namáhání stane polovodičem, který generuje elektřinu.


Před zemětřeseními jsou obrovské objemy hornin – stovky tisíc kubických kilometrů hornin v zemské kůře – namáhány a tato napětí způsobují posun zrna, minerálních zrn vůči sobě navzájem,uvedl Freund pro CNN. Tyto pohyby by pak následně mohly generovat elektrický náboj, případně i statickou elektřinu. Seismologové se však zatím neshodli na přesném mechanismu, který způsobuje tyto záhadné záblesky, ale stále se snaží odhalit pravý původ těchto září.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze