V noci z úterý na středu nás čeká na obloze úžasná podívaná

V noci z úterý na středu nás čeká na obloze úžasná podívaná
Fotografie: unsplash.com
  • Na obloze můžeme zítra v noci vidět pohromadě Měsíc, Mars, Jupiter, ale i Plejády a Hyády
  • Pokud vlastníte malý dalekohled, můžete vidět i Uran
  • Ve středu ráno bude viditelný rudý veleobr Betelgeuse

Pokud rádi pozorujete noční oblohu, pak se zítra nezapomeňte dívat. Zítra v noci a ve středu nad ránem můžeme z Česka pozorovat na noční obloze několik vesmírných objektů, jež budou uskupeny na jednom místě. Počasí navíc v těchto dnech přeje, jelikož má být na většině našeho území zcela jasno. Stačí tak najít místo, které je co nejméně osvětlené, a to jak od pouličního osvětlení, tak od domácností.

Pro pozorování stačí najít Měsíc a po půlnoci jihozápadně od něj uvidíte hvězdokupu Plejády. Pokud vlastníte alespoň malý dalekohled, můžete vidět i Uran. Bez něj ale můžete na východ od Měsíce spatřit Mars, který je lehce načervenalý, a jižně Jupiter, jenž je na obloze zřetelnější než ostatní planety.

Kromě toho můžete na jihovýchodě pozorovat oranžovou hvězdu Aldebaran, která je součástí hvězdokupy Hyády. A pokud vydržíte až téměř do svítání, jižně od ubývajícího srpku Měsíce můžete podle earthsky.org vidět hvězdu Betelgeuse. Tato hvězda se nachází v souhvězdí Orion a je to od Země nejbližší červený veleobr a také potenciální supernova. Vědci očekávají, že vybuchne velmi brzy, ačkoliv se výbuch supernovy dá odhadnout jen velmi těžce. Může nastat dnes, ale i za tisíc let.


Kromě této podívané se také blíží meteorický roj Perseidy. Už nyní kolem Země prolétají kousky z komety 109/P/Swift-Tuttle, ale počet meteorů za hodinu je ještě slabý. Nejlepší noc pro pozorování bude z 12. na 13. srpna, kdy bude možné pozorovat až 90 meteorů za hodinu – pokud bude jasná obloha. Kazit výhled bude lehce Měsíc, který sice nebude v úplňku, ale i tak bude osvětlen z 50 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze