Co by se stalo se Zemí, kdyby mezi Marsem a Jupiterem byla další planeta?

Co by se stalo se Zemí, kdyby mezi Marsem a Jupiterem byla další planeta?
Fotografie: NASA/JPL/ASU
  • Astrofyzik pomocí počítačové simulace vložil řadu různých planet mezi Mars a Jupiter
  • Ve většině případů by došlo ke zničení okolních planet, ale i celé Sluneční soustavy
  • Planeta na tomto místě by musela mít malou hmotnost, aby nenarušila okolí

Poté, co bylo Pluto v roce 2006 vyřazeno ze seznamu planet, jsou vědci nakloněni hypotéze o deváté planetě. Co kdyby se ale nenacházela na konci naší Sluneční soustavy, ale mezi Marsem a Jupiterem, kde je pás asteroidů? Tato mezera je obrovská a planeta by se sem určitě vešla, otázkou je, co by to znamenalo pro Zemi. Podle experimentu zveřejněném na eurekalert.org by tato devátá planeta vyhladila život na Zemi.

Ve Sluneční soustavě můžeme pozorovat obrovské rozdíly mezi terestrickými a plynnými planetami. Země je největší terestrickou planetou a nejmenším plynným obrem je Neptun. I tak je mezi těmito dvěma světy obrovský rozdíl – Neptun je 4krát širší a 17krát hmotnější než Země. A nic mezi tím se v blízkosti našeho Slunce nenachází. V jiných planetárních systémech jsou však velikosti mezi těmito celkem běžné – říká se jim superzemě.

Astrofyzik Stephen Kane z Kalifornské univerzity provedl počítačové simulace, kdy mezi Mars a Jupiter vložil řadu různých planet o různých hmotnostech a sledoval, jak by ovlivnily oběžné dráhy ostatních planet. Zjistil, že ve většině případů by to mělo katastrofální dopad. „Tato fiktivní planeta by dala Jupiteru pošťouchnutí, které by stačilo k destabilizaci všeho ostatního. Navzdory tomu, že si mnoho astronomů přálo planetu navíc, je dobře, že ji nemáme,“ uvedl Kane.


Odnesla by to celá Sluneční soustava

Jupiterova hmotnost je 318krát větší než Země, jeho gravitační vliv je tak obrovský. Pokud by superzemě narušila jeho gravitaci, dopad by to mělo pro celou Sluneční soustavu. Superzemě by mohla změnit tvar oběžné dráhy Země, a tím by se stala méně obyvatelnou, případně by zde život nebyl možný vůbec.

Při dané hmotnosti a přesné poloze by byla schopna dokonce vymrštit Merkur, Venuši i Zemi mimo svoje oběžné dráhy a poslat je až za Sluneční soustavu. Stejně tak by mohla destabilizovat oběžné dráhy Uranu a Neptunu a způsobit, že by se ocitly v otevřeném vesmíru. Kane uvedl, že mezi Marsem a Jupiterem by mohla existovat stabilní planeta pouze v případě, že by měla malou hmotnosti, a tím neovlivňovala svoje sousedy. „Naše sluneční soustava je vyladěnější, než jsem si dříve uvědomoval. Všechno to funguje jako složitá soukolí,“ řekl Kane.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze