Jaké jsou nejzajímavější měsíce kolem planet Sluneční soustavy?

Jaké jsou nejzajímavější měsíce kolem planet Sluneční soustavy?
Fotografie: NASA
  • Vědci předpokládají, že by se na Europě a Enceladu mohl nacházet život
  • Io je měsíc Jupitera a zároveň nejvulkaničtější místo v naší soustavě
  • Ganymede je největší měsíc Sluneční soustavy – je větší než Merkur a Pluto

Naše Sluneční soustava je tvořena jen z osmi planet, ale ze stovek měsíců, které jsou z větší části u plynných obrů. Některé měsíce jsou jen malé asteroidy, které planeta zachytila svou gravitací, jiné vznikly před miliardami let společně s planetami. Existují ale i měsíce, které by mohly hostit život, a jeden je dokonce tím nejvulkaničtějším místem v celé soustavě. Které jsou ty nejzajímavější?

Europa

Čtvrtý největší měsíc Jupitera a zároveň jedno z nejslibnějších míst ve Sluneční soustavě, kde by se mohl nacházet život. Jeho povrch je tvořen ledovou krustou a vědci se domnívají, že pod touto kilometry tlustou vrstvou se nachází vodní oceán, který by mohl hostit mikrobiální život. Podle NASA je velmi pravděpodobné, že se voda na Europě nachází už 4 miliardy let, tedy tak dlouho, jak vznikal život na Zemi. O to více je pravděpodobné, že zde za tu dobu mohl alespoň mikrobiální život vzniknout.

Ganymedes

Další Jupiterův měsíc, který je zároveň největším měsícem ve Sluneční soustavě. Jeho poloměr činí 2 631 km a je tak větší než Merkur i Pluto. NASA uvádí, že pomocí Hubbleova teleskopu byl na Ganymedu nalezen podzemní oceán se slanou vodou. Vody je zde pravděpodobně více než na Zemi. Ganymedes má jako jediný měsíc vlastní magnetické pole – tuto skutečnost objevila sonda Galileo v roce 1996. Stejně jako na Zemi tak zde mohou být polární záře.

Io

Nejvulkaničtější místo v celé soustavě byste našli právě tady. Io je tak ovlivňován gravitací Jupitera a dvou okolních měsíců (Europy a Ganymedu), že je pokryt stovkami sopek, které neustále vybuchují a mění tak jeho povrch. Vzhledem k jeho neustálé aktivitě je prakticky nemožné, aby zde byl nalezen jakýkoliv život, uvedla NASA.

Enceladus

Tento měsíc obíhá kolem Saturnu a stejně jako u Europy se zde očekává, že by zde mohl být nalezen mikrobiální život. Pod jeho ledovou krustou se nachází oceán vody, který se pravidelně prodírá ven skrze praskliny v ledu. Tyto výtrysky pomáhají tvořit jeden z prstenců Saturnu. Povrch měsíce je opravdu mrazivý – panují zde teploty okolo -200 °C a NASA odhaduje, že průměrná tloušťka povrchového ledu dosahuje 20 až 25 kilometrů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze