Zítra ráno odstartuje nákladní loď k ISS

Zítra ráno odstartuje nákladní loď k ISS
Fotografie: NASA
  • Raketa Sojuz odstartuje zítra v 7:15 SELČ z Kazachstánu
  • Na ISS dorazí o dva dny později se třemi tunami zásob

Zítra ráno odstartuje z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu raketa Sojuz, která poveze na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) přibližně tři tuny jídla, paliva a dalších zásob pro celou posádku Expedice 68. Kosmická loď Progress odstartuje zítra v 7:15 SELČ a NASA začne vysílat 15 minut před plánovaným startem.


Progress poletí k ISS dva dny, poté se autonomně připojí k servisnímu modulu Zvezda, kde by měl být přibližně půl roku. K modulu byla do pondělí připojena zásobovací loď Progress 81, která se po naložení odpadu odpojila a zamířila k Zemi. Kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin se připravovali na přílet nákladní lodi. „Kosmonautské duo cvičilo na počítači nepravděpodobnou událost, kdy by potřebovali použít teleroboticky ovládanou setkávací jednotku a manuálně navést zásobovací loď do doku,uvedla NASA.

Sedmičlenná posádka expedice 68 mezitím na ISS dále pracuje na výzkumu mikrogravitace, chování paliv ve vesmíru a výzkumu srdce. Koichi Wakata z Japonské agentury pracuje v laboratorním modulu Kibo, kde zkoumá termofyzikální vlastnosti materiálů vystavených teplotám 2 000 °C. Na konci února pak na ISS dorazí další čtyřčlenná posádka v rámci mise Crew-6.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze