Rusko vyslalo k ISS nákladní loď Progress 88. Veze tři tuny zásob

Rusko vyslalo k ISS nákladní loď Progress 88. Veze tři tuny zásob
Fotografie: pixabay.com
  • Raketa odstartovala dnes před polednem SELČ z kosmodromu Bajkonur
  • U ISS zůstane připojená půl roku a následně shoří v atmosféře

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) bude opět rušno. Dnes před polednem středoevropského času odstartovala z kosmodromu Bajkonur z Kazachstánu raketa Sojuz, která na svém vrcholu nesla nákladní loď Progress 88. Ta by měla autonomně zakotvit k ISS 1. června k modulu Poisk, který se nachází na ruské straně stanice. Kosmická loď veze přibližně tři tuny potravin, pohonných hmot a dalšího vybavení pro astronauty.

K vesmírné stanici zůstane kapsle podle NASA připojená půl roku. Poté, co astronauti postupně vyzvednou náklad, budou ji naplňovat zpět odpadky. Kapsle se již zpět na Zemi nevrátí – v listopadu po odpojení shoří v atmosféře i s odpadem stejně jako před několika dny Progress 86, který byl připojený k ISS od prosince minulého roku.


Aktuálně jsou na vesmírné stanici připojeny dvě nákladní kosmické lodě – Progress 87 a Cygnus a dvě kosmické lodě pro posádku – Crew Dragon a Sojuz. Počet kapslí by se neměl navýšit jen o Progress 88, ale i o kosmickou loď Starliner, která má naplánovaný start 1. června. Na vesmírné stanici se tak zvýší i počet astronautů, a to ze sedmi na devět.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze