Na jaké vesmírné mise se letos můžeme těšit?

Na jaké vesmírné mise se letos můžeme těšit?
Fotografie: NASA
  • Na začátku letošního roku odstartuje raketa Falcon Heavy
  • V únoru k ISS odletí čtyřčlenná posádka
  • Po odkladu by měla odstartovat i mise Psyche
  • Soukromá mise Polaris Dawn by měla podniknout první komerční výstup do vesmíru

Ačkoliv byl rok 2022 nabitý vesmírnými misemi, rok 2023 toho přinese nejspíš ještě více, i proto, že se některé starty v minulém roce odsunuly na ten letošní. Pojďme se tedy podívat, které nejdůležitější mise by měly v tomto roce odstartovat.

Testovací let Starship

Jakmile se Starship dostane do vesmíru, stane se nejsilnější raketou, která kdy vzlétla. Minulý rok proběhlo testování motorů, a to jak na nosné raketě Super Heavy, tak i na Starship. Zatím ale neproběhl pozemní test všech 33 motorů, které jsou na Super Heavy. Oba prototypy jsou nachystány na testovací orbitální let, který SpaceX plánuje na březen. Zatím však nebylo ani uděleno povolení od Federálního úřadu pro letectví.

Celá raketa Starship se skládá ze Super Heavy a Starship a obě části byly navrženy tak, aby byly znovupoužitelné. Pokud testovací lety proběhnou úspěšně, SpaceX chce již na konci tohoto roku začít oficiální mise. Starship má například obletět Měsíc v rámci soukromé mise dearMoon, kterou zprostředkuje japonský miliardář Jusaku Maezawa a s sebou vezme celkem osm dalších lidí, mezi nimiž je český umělec Yemi A.D. Do konce tohoto desetiletí by pak měla raketa přistát s astronauty na Marsu.

Start Falcon Heavy

Tato raketa byla před misí Artemis I nejsilnější. Minulý rok vzlétla pouze jednou, a to po více jak třech letech. Letos by měla odstartovat 10. ledna z Kennedyho vesmírného centra na Floridě a vynést satelit USSF-67 pro americkou národní bezpečnost. Falcon Heavy obsahuje tři jádra Falconu 9 a celkem 27 motorů je schopno vyvinout při startu tah přes 2 miliony kilogramů a na oběžnou dráhu dostat až 64 metrických tun nákladu.

SpaceX Crew-6

Další posádka se na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dostane v únoru. Astronauti NASA Stephen Bowenem, Warren Hoburgem a kosmonaut Andrey Feďajev, odstartují v kosmické lodi Crew Dragon společně se Sultánem Al Neyadi, který teprve jako druhý astronaut ze Spojených arabských emirátů poletí na ISS. Čtyřčlenná posádka by na stanici měla strávit 180 dní. Další mise Crew-7 by měla odstartovat na podzim tohoto roku.


Mise Psyche

Tato mise měla odstartovat v roce 2022, ale kvůli potížím s letovým softwarem byla odložena na říjen tohoto roku. Psyche je kovový asteroid, který chce NASA prozkoumat zblízka. Kosmická loď tak bude muset urazit cestu vzdálenou přes 2,4 miliardy kilometrů pomocí solárních panelů, než se k asteroidu dostane. Pokud se podaří v říjnu misi odstartovat, k asteroidu doletí v srpnu 2029.

Polaris Dawn

Čtyřčlenná posádka složená ze dvou žen a dvou mužů se již nějakou dobu připravuje na let v Crew Dragon od SpaceX a do historie se chtějí zapsat tím, že podniknou první komerční výstup do vesmíru. Celé misi velí miliardář Jared Isaacman, který již do vesmíru letěl v rámci mise Inspiration4. K němu se přidá Anna Menon, Scott Pottet a Sarah Gillis. Pětidenní let odstartují pomocí rakety Falcon 9 z Kennedyho vesmírného centra na Floridě nejdříve v březnu.


A bude toho mnohem více

Kromě zmíněných misí je toho podle space.com naplánováno mnohem více. Například společnost ULA se chystá k prvnímu startu nové nosné rakety Vulcan Centaur, která by měla vyslat na Měsíc komerční misi. Společnost Boeing by měla v první polovině letošního roku odstartovat se dvěma astronauty NASA na nosné raketě Atlas V. Pokud letový test proběhne úspěšně, bude kosmická loď Starliner certifikována pro lety s posádkou na ISS. Japonská vesmírná agentura (JAXA) chystá vypuštění malého měsíčního landeru a na Měsíc se také chystá společnost Intuitive Machines s modulem Nova-C, i Rusko chce letos na Měsíc vyslat přistávací modul Luna 25, který by měl přistát v kráteru Boguslavsky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze