V neděli odstartuje k ISS zásobovací mise plná experimentů

V neděli odstartuje k ISS zásobovací mise plná experimentů
Fotografie: NASA
  • Nákladní loď Cygnus odstartuje 6. listopadu 10:50 SELČ a NASA bude start vysílat online
  • Na ISS se povezou vědecké experimenty, které je potřeba provádět v mikrogravitaci
  • Na palubě budou také první dva satelity vyvinuté Ugandou a Zimbabwe

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) slouží pro mnoho vědeckých experimentů, které nelze provést na Zemi, jelikož je potřeba je provádět v mikrogravitaci. V neděli odstartuje 18. mise komerčních zásobovacích služeb společnosti Northrop Grumman, která přiveze na ISS nové vědecké experimenty, jako jsou mutace rostlin nebo 3D biotiskárna. Start je naplánován na 6. listopadu v 10:50 SELČ z kosmodromu ve Virginii. NASA začne start vysílat online přibližně 30 minut před vzletem.

Nákladní loď Cygnus s sebou poveze zařízení BioFabrication Facility (BFF). Jedná se o 3D biotiskárnu, která již v roce 2019, kdy letěla do vesmíru poprvé, dokázala vytisknout částečný meniskus lidského kolena a lidské srdeční buňky. Tato 3D tiskárna se nyní vrací na ISS pro další výzkum tisku lidských tkání. Vědci budou testovat, zda tiskárna tiskne vzor tkání ve vyšší kvalitě v mikrogravitaci než na Zemi. 3D biotisk by mohl zmírnit nedostatek orgánů určených pro transplantace. „Výzkum prováděný s BFF má vzrušující důsledky pro budoucnost lidského zdraví,“ řekl výkonný viceprezident společnosti Redwire pro výrobu a provoz ve vesmíru John Vellinger.

Jako další se povezou na ISS bahenní směsi. Klimatické změny a globální oteplování zvyšují výskyt lesních požárů. Po požáru se na půdě vytvoří tenká vrstva půdy, která odpuzuje dešťovou vodu. Déšť pak půdu eroduje a může se přeměnit na bahenní proudy, které s sebou berou balvany a mohou způsobit obrovské škody. „Gravitace hraje v tomto procesu klíčovou roli tím, že žene vzduch nahoru a ven ze směsi a částice dolů na dno vody. Odstranění gravitace by proto mohlo poskytnout pohled na dynamiku vnitřní struktury těchto směsí písek-voda-vzduch a základní linii pro jejich chování,“ řekla Ingrid Tomac, odborná asistentka na katedře strukturálního inženýrství.


NASA uvedla, že na palubě nákladní lodi budou také první satelity z Ugandy a Zimbabwe. CubeSat BIRDS-5 je první satelit vyvinutý Ugandou, který bude provádět multispektrální pozorování Země pomocí kamery, která by měla odhalit neobdělanou půdu od lesa a zemědělské půdy, což by mělo pomoci pro zlepšení živobytí obyvatelům Ugandy i Zimbabwe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze