Známe nominace na Oscara. Šanci na výhru mají i čtyři Češi

Známe nominace na Oscara. Šanci na výhru mají i čtyři Češi
Fotografie: unsplash.com
  • Čtveřice Čechů je nominovaná za práci na filmu Na západní frontě klid
  • Nejvíce nominací získal snímek Všechno, všude, najednou
  • Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 12. března 2023
  • Mezi dalšími nominovanými jsou například snímky Víly z Inisherinu, Fabelmanovi, Top Gun: Maverick nebo Avatar: The Way of Water

Nejvíce nominací na cenu Akademie získal snímek Všechno, všude, najednou (Everything Everywhere All at Once) režisérů Daniel Kwan a Daniel Scheinert. Film celkem získal 11 nominací včetně ocenění za nejlepší režii a film. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 12. března 2023. Mezi dalšími nominovanými jsou například snímky Víly z Inisherinu, Fabelmanovi, Top Gun: Maverick nebo Avatar: The Way of Water.

Vyhrát Oscara mohou také čtyři Češi. Maskérka Linda Eisenhamerová, specialisté na zvláštní efekty Viktor Müller a Kamil Jafar a zvukař Viktor Prášil jsou nominováni za práci na německém válečném filmu Na západní frontě klid, který má dohromady devět nominací. „Velká věc je to, že tu na natáčení i s režisérem bylo deset lidí, ale zbytek byli Češi, včetně všech kaskadérů, včetně speciálních efektů, což jsou pro akční film tohoto typu klíčové motivy. Film je (v tomto ohledu) velmi český, co se týče realizace,“ uvedl pro ČTK producent Pavel Müller ze společnosti Sirena Film, která natáčení v Česku zajišťovala.


„Mám obrovskou radost, protože už nominace je velké ocenění. Je to ale především také díky štábu a hlavně režisérovi, který dokázal celý štáb neskutečně nadchnout. Při natáčení v bahnitých zákopech by nás nenapadlo, že můžeme dosáhnout tak vysoko. A že si udělám výlet do L. A.,“ uvedl Viktor Prášil, který byl hlavním zvukařem filmu. „Potěšilo mě, že z trikového pohledu takto malý film se dostal mezi takhle velké filmy, že si někdo řekl, že ne všechno musí být veliký marvelovský film. My jsme tento film pojali trochu old fashion cestou. Mám rád, když se co nejvíc dá natočit v reálu... řekli jsme si, že tenhle film musí být totálně reálný, jinak to bude paskvil, takže kde to šlo, používali jsme reálné elementy, žádné digitální efekty,“ uvedl Viktor Müller.

V letošním roce se budou sošky předávat už po 95. Mezi dalšími nominovanými snímky jsou Elvis, Tár, Na západní frontě klid, Women Talking (Ať ženy promluví) a Trojúhelník smutku. Na nejlepší herce v hlavní roli jsou nominováni Brendanem Fraserem (Velryba), Colinem Farrellem (Víly z Inisherinu), Billem Nighym (Living), Paulem Mescalem (All inclusive) a Austinem Butlerem (Elvis). Na cenu za nejlepší herečku v hlavní roli jsou nominovány Cate Blanchett (Tár), Ana de Armas (Blondýnka), Andrea Riseborough (Pro Leslie), Michelle Williams (Fabelmanovi) a Michelle Yeoh (Všechno, všude, najednou).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze