3. ročník inovačního projektu Nakopni Prahu zná své finalisty

3. ročník inovačního projektu Nakopni Prahu zná své finalisty
Fotografie: unsplash.com
  • Odborná porota vybrala 12 nejlepších nápadů, které chtějí pomocí moderních technologií a inovativních řešení zlepšit život Pražanů
  • Postupující týmy budou v další fázi projektu pracovat na prototypech řešení, obchodním modelu a prezentaci pro investory
  • To vše s pomocí a zkušenostmi mentorů a expertů z řad zástupců hl. m. Prahy, městských společností a soukromých partnerů

Finalisté následně představí prototypy svých inovativních řešení veřejnosti na slavnostním finále 3. 6. 2022 v Centru architektury a městského plánování v Praze. Tři nejlepší projekty získají finanční odměnu v celkové výši 100 000 Kč a dalších 420 000 Kč na pomoc s realizací vzniklého nápadu.


Mezi letošními výzvami rezonovala nejvíce témata, která se týkala životního prostředí, komunit a školství & sportu. „Praha má ambice být lídrem inovací vedoucích k čistšímu životnímu prostředí. Proto jsem velmi rád, že si téma životního prostředí vybralo hned několik týmů, a těším se na červnové finále, kde budou představeny výsledky několika měsíců práce týmů s odborníky a experty.“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib.

Chytrá města nejdou budovat bez inovací, nových technologií a vizí. A projekty jako Nakopni Prahu 2022 jsou skvělou příležitostí, jak ve velmi krátkém čase přispět hned několika nápady k rozvoji města, zlepšení kvality života, a zrealizovat je,“ říká Petr Suška ze společnosti Operátor ICT a.s..

Týmy, které postoupily do finále soutěže Nakopni Prahu 2022, a dostanou finanční příspěvek na stavbu prototypu a další rozpracování projektu ve výši 10 000 Kč:

  • Senzorvzduchu se věnuje problematice znečištěného ovzduší s projektem zapojení středních škol. Přínosem je zvýšení povědomí o této problematice, dopadu na zdraví člověka a získání praktických zkušeností a nových vědomostí u zapojených škol a jejich žáků.
  • reKáva je odpadová služba pro kavárny, firmy a dalším instituce, v rámci které zajišťuje svoz kávové sedliny prostřednictvím elektrického cargo kola. Daná organizace shromažďuje vyprodukovanou sedlinu do „smart košů“ s integrovaným čipem, které monitorují její stav a zaplnění koše. Prostřednictvím aplikace propojené se „smart koši“ má pak řidič kola přehled o tom, zda je třeba sedlinu již svézt do komunitní zahrady, kde najde další využití.
  • robomeow řeší dva problémy od THMP: 1) software pro automatizaci procesu vytvoření světelné scény Petřínské rozhledny a nahrání do řídící jednotky; 2) hybridní multiplatformní aplikace, která bude zobrazovat kalendář svícení Petřínské rozhledny.
  • Enviroapp se věnuje se snížení CO2 prostřednictvím využívání alternativních forem dopravy (koloběžka, kolo, MHD) a zvýšení povědomí o snížení CO2 pomocí aplikace, která rozpoznává a zaznamenává pohyb a formu dopravy uživatele. Atraktivnost a využití aplikace zajistí gamifikace.
  • Kindr propojuje maminky s podobnými zájmy podle věku dítěte a jejich lokality. Cílem této mobilní aplikace je usnadnit maminkám navazování přátelství, vyhledávání kvalitní podpory a vzájemné sdílení v bezpečném prostředí.
  • Traffic Smart se věnuje dopravním zácpám a plynulosti dopravy s využitím neuronové sítě. Ta identifikuje a klasifikuje jednotlivé účastníky dopravního provozu. Optimalizační program následně vypočítá prioritu pro prioritizaci jednotlivých jízdních pruhů dle aktuální situace a dle těchto dat křižovatku řídí.
  • Zavaděči řeší problematiku tramvajové dopravy, která často balancuje na hraně kapacity, což přináší problémy i v potřebné komunikaci mezi řidiči ohledně priority vjezdu do určitých úseků. Zavaděči přináší pomocí svého řešení potřebné informace v bezpečné a srozumitelné formě pomocí světelného návěstidla v blízkosti existujícího návěstidla výhybky.
  • gamifit je gamifikovaná fitness aplikace pro děti inspirovaná sportovními trackery a workouty tvořenými pro užívání doma. Zároveň přináší možnost propojení např. s učitelem či trenérem, který pomocí aplikace může dětem dávat pohybové výzvy.
  • Nové Vysočany Nově přináší návrh revitalizace polorozpadlého parkoviště na multifunkční komunitní zahradu severského typu. Cílem je také integrace sociálně slabých skupin a budování sousedské komunity v souladu se strategií adaptace Prahy na klimatickou změnu.
  • blízko je platforma, která řeší anonymitu velkoměsta. Ta mnohdy velmi omezuje potenciál komunit. Řešením je poskytnout Pražanům prostor, ve kterém mohou objevovat možnosti, které kolem sebe dávno mají, ale dosud o nich nevěděli.
  • Zasaď život se soustředí na datovou analýzu uhlíkové stopy pro jednotlivce i společnosti a její následné snížení či vyrovnání přes výsadbu stromů. Zároveň přináší možnost pražským živnostníkům věnovat se své udržitelnosti, a to jmenovitě jejich uhlíkové stopě. Díky datové analýze podniku určí uhlíkovou stopu podniku a pomůže ji optimalizovat
  • UPMEET řeší nedostatek sportu ve společnosti a celkové odhodlání lidí nebát se otevírat novým komunitám, příležitostem a sportovním zážitkům pomocí jednoduché aplikace. Ta by měla pomoci růstu komunit, vzniku nových sportovních spolků, klubů a zároveň dává městu možnost zjistit vytíženost sportovišť a reagovat na aktuální stav

Finále Pražského inovačního maratonu se uskuteční 3. června 2022 v Centru architektury a městského plánování neboli v CAMPu. V mezičase se mohou finalisté účastnit workshopů a konzultovat projekty s organizátory a mentory z oblasti městské správy, univerzit, městského plánování, ale i komerční sféry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze