5 českých filmových klasik, které jsou dostupné na Netflixu

zhodnocení
5 českých filmových klasik, které jsou dostupné na Netflixu
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Netflix má v nabídce velké množství českých filmů
  • Můžete si vybrat ze starších kousků, ale i novinek
  • Mezi nejznámější patří Obecná škola, Vrchní prchni a Vesničko má středisková

Netflix nabízí opravdu rozsáhlou nabídku nejnovějších seriálů, dokumentů a filmů. Pokud chcete ale zavzpomínat na starší časy a pustit si český film, i v tomto případě si vyberete. V nabídce jsou starší i novější kousky, které jste pravděpodobně viděli již několikrát, ale proč se nepodívat znovu? Které filmové hity tedy na streamovací platformě najdete?

Slunce, seno, …

Kdo by neznal ztřeštěnou trilogii Zdeňka Trošky. Jihočeská vesnička Hoštice, ve které bydlí Škopkovi a hned naproti Konopníkovi. Do vesnice přijíždí Šimon Plánička, který chce v JZD vyzkoušet svoji novou techniku na kravách, aby více dojily a zároveň se rozjíždí pomluva, že chodí s Blaženou, a dokonce s ní čeká dítě. To se ovšem hodí Miluně, která by chtěla Vencu – přítele Blaženy. Po Slunce, seno, jahody, přišlo pokračování s názvem Slunce, seno a pár facek a nakonec Slunce, seno, erotika. Ať už je váš oblíbený díl kterýkoliv, všechny jsou na Netflixu dostupné.

Obecná škola

Film ze začátku 90. let, ve kterém si zahráli herci jako Jan Tříska, Zdeněk Svěrák, Libuše Šafránková, Rudolf Hrušínský a další. Česká filmová klasika s učitelem Igorem Hnízdem, který dostane na starosti neposlušnou třídu k převýchově. Jeho historky z války a neústupné chování udělá na děti dojem a začnou ho obdivovat. Film je vtipný, ale zároveň i dojemný a plný hlášek, které zná snad každý.

Dědictví aneb kurvahošigutntág

Dědictví aneb kurvahošigutntág

Další film z počátku 90. let, kde jsme sledovali osud Bohuše Stejskala, kterého si zahrál Bolek Polívka. Zahrál si zde také Miroslav Donutil, Dagmar Havlová nebo Ivana Chýlková. Jak se změní chování člověka, který zjistí, že zdědil miliony? Pokud nejste zrovna nejbystřejší, pak se peníze rychle rozhází za výlety s kamarády, bazén, pštrosa, koně, kolotoč a nový nos pro kamaráda. O to horší poté je zjištění, že Bohuš vlastně nic nezdědil a je z něj ve vteřině dlužník. Ve filmu zazní několik nezapomenutelných hlášek, které nejsou příliš slušné, i to ale dělá tento film tak oblíbeným.

Vesničko má středisková

Komedie Zdeňka Svěráka ukazuje životy několika obyvatelů vesničky, zejména pak pracovníků družstva. Tam pracuje řidič Pávek (Marián Labude) a jeho závozníkem je zaostalý Otík Rákosník (János Bán), který je sice hodný, ale každou chvíli něco pokazí. Ikonický je zde i doktor (Rudolf Hrušínský), který se neustále kochá krajinou a u toho si odříkává básničky a manželský pár Turkovi, který se neustále dohaduje. Film vlastně s nadhledem a s trochou nadsázky ukazuje problémy všedního života.

Vrchní, prchni

Josef Abrhám a Libuše Šafránková si zde zahráli manželský pár, který neoplývá zrovna bohatstvím. Dalibor Vrána pracuje v knihkupectví, ale jelikož má slabost pro ženy, prakticky celá výplata jde na alimenty. Ve chvíli, kdy si jej v restauraci spletou s číšníkem, rozhodne se finanční situaci trochu vylepšit hraním na falešného číšníka. Doma však řekne, že si přivydělává hraním na housle. Film je plný vtipných scének, o které se postarali skvělí herci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze