7 tipů od odborníků, jak chytře zabezpečit váš byt či dům

7 tipů od odborníků, jak chytře zabezpečit váš byt či dům
  • Každý měsíc zloději navštíví skoro 2 000 domů a bytů, samozřejmě bez pozvání
  • V průměru si odnesou věci za 40 tisíc korun, v rodinných domech téměř za 60 tisíc korun
  • Doba prázdnin je pro takové návštěvy ideální, chránit se lze kamerami i chytrými zámky

Známe to všichni. Těšíme se na zahraniční dovolenou, ale co vaše obydlí? Pokud chcete mít klid a jistotu, vyplatí se investovat do chytré domácnosti. Díky ní získáváte řadu možností, jak si své soukromí lépe zabezpečit – můžete jej hlídat i ze zahraničí. Základní tipy k chytrému zabezpečení domácnosti shrnuje Antonín Terš, bezpečnostní expert ze společnosti ASSA ABLOY.

Nejdůležitější je pořádně zabezpečit dveře, tudy chodí lupiči nejčastěji. Staré panelákové dveře z dřevotřísky vycpané vlnitou lepenkou dokáže lupič překonat během pár desítek sekund. Zde nejde o žádnou inteligentní novinku, ale důraz na kvalitu. Investujte do bezpečnostních dveří s kovovým vnitřkem, kvalitního zámku a také do zárubní, které nejde jen tak vypáčit. Ty obyčejné, plechové, jsou opravdu k ničemu.

Yale kukátko
Kukátko Yale

Když už budete mít nové dveře, můžete začít s chytrými věcmi. Na trhu jsou například digitální kukátka Yale, která vám ukážou návštěvníka na displeji, a díky nahrávání si můžete pohlídat, zda nějaký tipař nezvonil, když jste nebyli doma.

Dalším krokem je chytrý zámek. Už nebudete muset řešit ztracené klíče vašich dětí, nebo to, zda jste ráno při odchodu do práce otočili klíčem. Například chytrý zámek FAB ENTR se dá otevírat pohodlně čtyřmi způsoby – pomocí PIN kódu, otisku prstů, dálkového ovladače a aplikace v mobilu. A navíc se pokaždé za vámi sám zamkne.

FAB ENTR

Bezpečnostní dveře a kvalitní zámek sice odradí většinu amatérských lupičů, ale profesionálovi, který se chce opravdu dostat dovnitř, odolat nemusí. Je proto dobré umístit přímo za dveře chytrou kameru, která reaguje na pohyb. Nevítaného návštěvníka natočí a video vám okamžitě pošle na mobil, takže můžete hned zavolat policii. Kamera se hodí třeba i pro ujištění, že je ve vaší domácnosti vše v pořádku, nebo pro kontrolu, v jakém stavu se domů vrací vaši potomci.

Kamera je základ, který můžete rozšířit například kompletní sadou chytrého alarmu Yale Smart Home. Ten k chytré kameře přidává pohybové čidlo a několik spínačů, které vyvolají poplach, když někdo otevře dveře nebo okno. Stačí vše rozmístit na správná místa a jedním zmáčknutím tlačítka propojit. Instalaci zvládnete hravě sami. Potom už vše ovládáte z chytrého telefonu a domov máte pod kontrolou z jakéhokoliv místa na světě.

Yale Smart Living
Bezpečnostní systém Yale Smart Living

Když si dopřáváte delší dovolenou, je dobré, aby se vaše domácnost tvářila, že v ní občas někdo je. Odradí to tipaře, kteří vyhledávají opuštěné domy a byty. Stačí za pár korun koupit programovatelnou zásuvku, která každý den na chvilku zapne světlo v obýváku nebo třeba rádio – jako ve filmu „Sám doma“. A samozřejmě si nechte od sousedů vybírat dopisy a letáky, neb přeplněná schránka je pro lupiče jasný signál k akci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze