A přece se točí! Dyson Airwrap je high-tech kulma šetrná k vlasům

3
A přece se točí! Dyson Airwrap je high-tech kulma šetrná k vlasům
  • Kulma Dyson Airwrap k natáčení vlasů využívá takzvaného Coandova efektu
  • Oproti standardním kulmám vlasy neničí teplem

Průkopnický výrobce Dyson by se dal bez nadsázky označit za Teslu mezi vysavači. Těmi to ale pro britského inovátora nekončí. Po úspěšném proniknutí na trh vysoušečů dlaní, které dnes můžeme spatřit takřka na každém kroku, přichází s dalším produktem, tentokrát ze segmentu beauty. Ženy a jejich partneři dobře znají podlouhlý předmět sloužící k tvorbě vln a úpravě účesu. Kulma vlasy vystavuje vysokému teplu, díky kterému se stanou poddajné a změní svůj tvar podle požadavků uživatelky. Z technického hlediska dochází ke zlomení vodíkové vazby v biopolymerech, jež jsou základním stavebním materiálem vlasů. Tím však dochází k poškození vlasového vlákna jak na povrchu, tak uvnitř. Navíc hrozí popálení a obvykle je tedy kulma dodávána s ochrannou rukavicí.

Dyson Airwrap na to jde samozřejmě jinak, ostatně jako u všeho, co dělá. Namísto vystavení vlasů extrémnímu teplu vlasy natočí pomocí takzvaného Coandova efektu. Ten určuje, že proud plynu při obtékání silně zakřiveného povrchu má tendenci tento povrch obepínat. I kvůli tomu je Airwrap poháněn výkonným motorem Dyson V9, který dokáže vyvinout rychlost až 110 000 otáček za minutu.

Dyson Airwrap

Proud vzduchu teče kolem zakřiveného povrchu Airwrapu, čímž zároveň namotá vlasy, respektive je natočí do požadovaného tvaru. Podle společnosti Dyson trval vývoj celých 6 let a podílelo se na něm 230 inženýrů a vědců. Díky tomu si můžeme snadno opodstatnit i nemalou cenu, která činí 550 dolarů (přibližně 13 500 korun i s daní). Na to jsme však u výrobků Dyson již zvyklí.

Diskuze ke článku
Michal
Kde by som to mohol objednat?Dakujem
Michala
Také mě zajímá kde koupím?
Vera
Nejlepsi kulma co jsem kdy mela.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze