Afghánistán zasáhlo zemětřesení o síle 6,1 stupně Richterovy škály

Afghánistán zasáhlo zemětřesení o síle 6,1 stupně Richterovy škály
Fotografie: unsplash.com
  • Zemětřesení pocítilo přibližně 119 milionů lidí
  • Počet obětí již přesáhl tisíc
  • Jedná se o nejsilnější zemětřesení za poslední dvě desetiletí

Silné zemětřesení, které zasáhlo ve středu v noci Afghánistán, zabilo tisíce lidí a další stovky lidí zranilo. Počet obětí přesáhl tisíc a zraněných je přibližně 1 500. Očekává se, že počet obětí ještě poroste. Zemětřesení zničilo stovky domů. Jde o nejničivější zemětřesení, které zasáhlo Afghánistán za poslední dvě desetiletí. Evropsko-středomořské seismologické centrum (EMSC) stanovilo magnitudo zemětřesení ne 6,1 stupňů Richterovy škály.


K záchraně přeživších byly nasazeny vrtulníky, které by měly také dopravit zdravotní materiál a potraviny. „Počet obětí pravděpodobně poroste, protože některé vesnice se nachází v horách v odlehlých oblastech a shromáždit podrobnosti bude nějakou dobu trvat“ uvedl pro reuters.com úředník ministerstva vnitra Salahuddin Ayubi. Podle EMSC pocítilo otřesy v okruhu 500 km asi 119 milionů lidí. Zemětřesení kromě Afghánistánu zasáhlo také Pákistán a Indii.

Katastrofa přichází v době, kdy se Afghánistán potýká s těžkou ekonomickou krizí od doby, kdy Taliban převzal vládu a mezinárodní síly pod vedením USA se po dvou desetiletích války stáhly.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze