Airbus představil dva nové vesmírné rovery. Budou hledat život na Marsu

Airbus představil dva nové vesmírné rovery. Budou hledat život na Marsu
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS
  • Společnost testuje dva prototypy roverů pojmenovaných Codi a Charlie
  • Codi je čtyřkolové vozítko, které dokáže s velkou přesností sebrat kámen pomocí robotického ramene
  • Charlie je šestikolové vozítko, které dokáže zdolat větší překážky

Společnost Airbus testovala v lomu v hrabství Bedfordshire v Anglii dva vesmírné rovery, které budou pomáhat hledat život na Marsu. Jedná se o prototypy pojmenované Codi a Charlie. Některé technologie by ale mohly být využity už mnohem dříve, a to při misích na Měsíc. Codi je podle deníku Independent vybaven robotickým ramenem, které dokáže zvednout i velmi malý kámen s přesností na 10 cm a uložit jej do vzorkovníku, a to vše bez lidské obsluhy.

Charlie má na rozdíl od čtyřkolového Codiho kol šest, a navíc s odpružením. Byl vyvinut pro to, aby mohl zdolat velké překážky při projíždění se po Marsu. Díky odpružení pojmenovanému „rocker bogie“ je schopný zdolat překážku, která je dvakrát větší než průměr jeho kola. Oba rovery jsou také vybaveny senzorem LiDAR, který jim umožní pohybovat se ve tmě a bez kamer.

Ačkoliv by v budoucnu měly být rovery dopraveny na Mars, Airbus se v této době zaměřuje spíše na Měsíc, který je aktuálně více dostupný pro jakékoliv bádání. „Měsíc je odrazovým můstkem k Marsu, takže o návrat na Měsíc je evidentně velký zájem a můžete si představit, že rovery jsou součástí měsíčního ekosystému. Rovery mohou skutečně podporovat přepravu věcí na základně a podporovat astronauty v jejich každodenních činnostech. A jakmile dokážeme, že to zvládneme na Měsíci, budeme chtít udělat totéž na Marsu,“ uvedl programový manažer roverů ve společnosti Airbus Chris Draper.

Codi byl podle BBC postaven na základech jiného Mars roveru, který měl původně být vyslán na Mars pro sběr vzorků. Vesmírné vozítko Sample Fetch Rover (SFR) postavil Airbus pro Evropskou kosmickou agenturu (ESA). Ta ale nakonec misi zrušila kvůli vysokým nákladům a peníze využila ve prospěch vrtulníků. Agentura ale i nadále pokračuje ve financování výzkumu roverů, aby držela krok s rozvojem vesmírných aktivit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze