ESA se bude podílet na provozu vesmírné stanice Starlab

ESA se bude podílet na provozu vesmírné stanice Starlab
Fotografie: Starlab Space
  • Starlab je společným projektem společnosti Airbus a Voyageru Space
  • ESA podepsala na summitu memorandum, které nastiňuje práci astronautů na stanici
  • Starlab bude pro NASA i ESA řešením lidské přítomnosti na oběžné dráze poté, co se ukončí práce na ISS

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) funguje na oběžné dráze už více jak 20 let a NASA plánuje, že její fungování bude ukončeno v roce 2030. Je tedy potřeba přemýšlet nad nástupcem, kde by mohli astronauti Evropské kosmické agentury (ESA) provádět i nadále své experimenty v mikrogravitaci. Na vesmírné summitu ESA ve španělské Seville agentura podepsala společně se Starlab Space – společný podnik Airbusu a Voyageru Space – memorandum, které nastiňuje budoucí zaměření stanice pro rozvoj vědy a techniky.

Spolupráce se Starlab tak umožní ESA pokračovat v lidské přítomnosti na oběžné dráze. Přístup na vesmírnou stanici bude mít ESA i její členské státy. „ESA oceňuje transatlantickou průmyslovou iniciativu pro komerční vesmírnou stanici Starlab. Naše týmy se těší na úzkou spolupráci s týmy Starlab zde v Evropě a v USA,uvedl generální ředitel ESA Josef Aschbacher.

Starlab bude komerční vesmírná stanice a předpokládané datum vypuštění na oběžnou dráhu je v roce 2028. Komerční provoz by pak měl nastat o rok později. Stanice bude sloužit po zániku ISS i pro astronauty NASA. Podle Voyager Space je Starlab navržen tak, aby poskytoval 100 % kapacity užitečného zatížení Mezinárodní vesmírné stanice a tím tak poskytl možnost provádět stovky experimentů ročně.


Kromě místností pro provádění pokusů, bude mít stanice i komerční prostory, na jejichž návrhu se bude podílet společnost Hilton. Ta byla vybrána již minulý rok jako oficiální hotelový partner Starlab. Hilton tak bude navrhovat místnosti pro posádku, které se budou nejspíše zcela lišit od nynějších prostor. „Hilton již více než století inovuje, aby zlepšil zážitek hostů a zavedl nové destinace pro cestování. Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s Voyagerem a přinést tyto odborné znalosti do Starlab,uvedl při uzavření spolupráce generální ředitel společnosti Hilton Chris Nassetta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze