Nový snímek Marsu odhaluje horu Olympus Mons, měsíc Phobos a atmosféru

Nový snímek Marsu odhaluje horu Olympus Mons, měsíc Phobos a atmosféru
Fotografie: ESA/ Andrea Luck/ CC BY
  • Snímek pořídila sonda Mars Express, která obíhá okolo Marsu od roku 2003
  • Sopka Olympus Mons je tak vysoká, že vyčnívá nad atmosféru Marsu a sahá až do vesmíru
  • Měsíce Phobos a Deimos byly pravděpodobně dříve asteroidy, které Mars svojí gravitací přitáhl

Sonda Mars Express byla vypuštěna Evropskou kosmickou agenturou (ESA) už v roce 2003 a od té doby sleduje povrch i podpovrch Marsu a také jeho měsíce Phobos a Deimos. V červenci tohoto roku se sondě ale podařilo zachytit na jednom snímku povrch Marsu, kde se tyčí nejvyšší sopka ve Sluneční soustavě – Olympus Mons, marsovskou atmosféru a měsíc Phobos. Díky tomu, že je atmosféra Marsu tak tenká, je velmi dobře vidět povrch planety.

Phobos vidíme na snímku jako tmavou kouli s nepravidelným tvarem. Marsovské měsíce jsou velmi malé a pravděpodobně se dříve jednalo o asteroidy, které Mars svojí gravitací k sobě přitáhl. Podle earthsky.org se navíc neustále k planetě přibližují a odhadem za 50 milionů let dojde ke srážce nebo je gravitace roztrhá a kolem Marsu se vytvoří prstenec.

Sopka Olympus Mons je největší horou v naší Sluneční soustavě, ačkoliv se to z pořízeného snímku tak nemusí zdát. Sopka má průměrnou nadmořskou výšku 22 km a rozlohou je velká jako Polsko. Sopka ale není aktivní – nevybuchla už více než 25 milionů let. Vědci však nevylučují, že by se to v budoucnu nemohlo stát. Vrchol sopky je tak vysoko, že vyčnívá nad marsovskou atmosféru. Pokud by se tedy po ní člověk mohl projít a došel by až na vrchol, ocitl by se ve vesmíru.


Sonda Mars Express dokázala za dobu svého fungování zaznamenat celý povrch Marsu ve vysokém rozlišení (10 metrů/pixel) a vybrané oblasti dokonce s rozlišením 2 metry/pixel. Podle popisu mise dokázala zmapovat složení atmosféry i určit její cirkulaci. Dříve také sloužila jako prostředník pro komunikaci mezi rovery NASA a Zemí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze