Aktualizovaná vakcína proti covid-19 snižuje počet hospitalizací

Aktualizovaná vakcína proti covid-19 snižuje počet hospitalizací
Fotografie: BioNTech
  • Aktualizovaná vakcína Pfizer/BioNTech snižuje počet hospitalizací u lidí starších 65 let o 81 %
  • Aktualizovaná posilovací vakcína proti koronaviru výrazně snižuje také úmrtnost

Nová studie vědců z Izraele ukázala, že aktualizovaná posilovací vakcína proti koronaviru, které je účinná i proti subvariantě omikron, výrazně snížila počet hospitalizací pacientů starších 65 let. Jedná se o první důkaz o skutečné účinnosti posilovací dávky vakcíny vyvinuté společnostmi Pfizer a BioNTech.

Vědci zjistili, že vakcína snižuje počet hospitalizací u starších lidí, kteří dostali třetí dávku až o 81 % oproti těm, kteří dostali jen dvě dávky neaktualizované vakcíny proti covid-19. Studie probíhala od konce září do poloviny prosince letošního roku a sledovala 622 701 účastníků ve věku od 65 let, kteří měli nárok na posilovací dávku. Tu dostalo 85 314 z nich.


„K hospitalizaci kvůli koronaviru došlo u 6 dobrovolníků, kteří dostali posilovací dávku a u 297, jež se nenechali naočkovat třetí dávkou aktualizované vakcíny. K úmrtí v důsledku nemoci došlo u jednoho pacienta se třetí dávkou vakcíny a u 73 účastníků, kteří nedostali posilovací dávku. Účastníci, kteří dostali aktualizovanou vakcínu, měli až 70 dní po očkování nižší míru hospitalizace a úmrtnosti v důsledku koronaviru než ti, kteří ji nedostali,“ uvedli vědci pro reuters.com.

Zatímco aktualizovaná vakcína cílí na původní kmen a subvariantu omikron BA.4/BA.5, vědci bedlivě sledují další subvariantu omikronu, XBB.1.5, která se v současné době rychle šíří ve Spojených státech. Studie vědců z Ben-Gurion University of the Negev a Sapir College zatím nebyla hodnocena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze