Americká armáda přestane ovládat jaderné střely pomocí disket

2
Americká armáda přestane ovládat jaderné střely pomocí disket
  • Současný systém se používá od roku 1976
  • Je však spolehlivý a mimořádně bezpečný
  • Náhrada naráží na personální problémy

Představte si, že by došlo na nejhorší a americký prezident by vydal příkaz k jadernému útoku. Jak by postupoval dolů po linii vedení, brzy by se v rukou jednoho z vojáků objevil předmět, který by si pozdější ročníky mohly splést s nějakým moderním proprietárním systémem. Jenomže se jedná o osmipalcovou disketu.

Ano, zbraně, které by mohly ukončit existenci lidské rasy, kontroluje počítač IBM Series/1 z roku 1976. Ten jako paměťové médium používá právě osmipalcovou disketu, která spatřila světlo světa na začátku sedmdesátých let dvacátého století s kapacitou 160 kB.

Americká armáda se v tomto řídí zlatým pravidlem – pokud to funguje, nehrabejte se v tom. To potvrzuje i vyjádření plukovníka Jasona Rossiho, pod jehož pravomoc spadá Oddělení obranných strategických řídících systémů (SACCS), které má na starosti jaderný arzenál. „Je to právě stáří systému, které nám zajišťuje bezpečnost. Nemůžete hacknout něco, co nemá IP adresu. Je to starý systém, ale vynikající v tom, k čemu je určen,“ řekl pro thenextweb.com.

Disketa
Přesně takováto disketa skrývá kód ke konci světa.

Nejde přitom jen o paměťová média, ale i o počítačové systémy, pevné terminály a přenosné terminály, známé jako „prezidentův černý kufřík“. Původní plán byl vyměnit vše za modernější řešení už do konce roku 2017, ale celý proces se zadrhl na personálních otázkách. Armáda nemá specialisty na takové úrovni a vytrénovat je by zabralo roky. Naopak civilisté s potřebnými znalostmi stráví mnoho času tím, než získají všechny nezbytné bezpečnostní prověrky.

O novém systému se nic neví, protože je samozřejmě přísně tajný. Nezbývá tedy než doufat, že bude stejně bezpečný jako současný.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Doufám, že na to nasadí Wyndejsy 10.
Daniel
Vzhledem k tomu, že v obecné rovině platí, že armáda má vždy to nejlepší, tak je to názorná ukázka, že neustálé uvádění nových a nových verzí OS je nesmysl. Místo, aby se vyvíjely aplikace se zpětnou kompatibilitou, tak se naopak pracuje na tom, aby byl uživatel nucen, i když jinak nepotřebuje, neustále kupovat nový SW, k němu nový HW a to pořád dokola. Nejlepší je asi ukázat jim fakana a za peníze si kupovat něco jiného. Ale kdo to dokáže?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze