DARPA chce lépe hledat „zlé“ satelity ukryté v megakonstelacích

DARPA chce lépe hledat „zlé“ satelity ukryté v megakonstelacích
Fotografie: NASA
  • Množství satelitů na oběžné dráze roste
  • To mezi ně umožňuje schovat družici se „zlými záměry“
  • DARPA má plán, jak ji odhalit

Množství umělých satelitů na oběžné dráze Země „raketově“ roste. Zatímco dříve bylo vypuštění každé družice velkou věcí, která se sotva dala utajit, dnes jich při jednom startu putují do vesmíru desítky. To vytváří nové příležitosti pro některé státy, aby mezi svou flotilu ukryli zbraně nebo špionážní satelity.

Takovými problémy se mimo jiné v současné době zabývá Agentura pro pokročilé obranné výzkumné projekty (DARPA), která pověřila vesmírný startup Slingshot Aerospace vývojem nového nástroje, který by mohl odhalit potenciálně nebezpečné satelity záměrně se skrývající v megakonstelacích. Tento systém se nazývá Agatha a je pojmenovaný po jednom z prekogů ve filmu Minority Report.

Agatha
Zjednodušený výstup programu popisuje vztahy mezi satelity a objekty, které se nějakým způsobem vymykají.

DARPA oficiálně vybrala Slingshot pro tento program – nazvaný Predictive Reporting and Enhanced Constellation Objective Guide (PRECOG) loni v březnu a práce byly formálně ukončeny letos v lednu. Podle databáze vládních zakázek HigherGov získala společnost za tuto práci přibližně 1 milion dolarů. Za to vytvořili vědci z projektu Slingshot vytvořili syntetická konstelační data za 60 let, na kterých trénovali Agathu, aby systém mohl odhalit drobné rozdíly v chování družic a na základě těchto rozdílů odvodit skutečné provozní pokyny družice.

Ukázalo se, že existuje spousta drobných informací, které dohromady tvoří něco mnohem většího. Mohlo by jít o drobné změny v hmotnosti družice, které ovlivňují udržování jejího stanoviště, nebo o to, zda družice komunikovala se Zemí jinak, případně zda byla orientována stále stejným směrem (oproti všem ostatním družicím v konstelaci). Agatha se zatím učí na simulacích nebo záznamech chování skutečných megakonstelací. Její hlavní role přijde nejspíše až v následující dekádě, kdy svoje megakonstelace vypustí Čína a případně i další země.

V minulosti, kdy neexistovalo 10 000 nebo 15 000 umělých družic, bylo rozumné, že se člověk nebo tým lidí mohl podívat na údaje o orbitálních trajektoriích a další zdroje dat a informovaně posoudit, po kterých družicích jít,“ řekla Audrey Schafferová, viceprezidentka společnosti Slingshot pro strategii a politiku. „Ale s tím, jak se exponenciálně zvyšuje růst a aktivita ve vesmíru, bude pro člověka nemožné skutečně procházet všechna tato data bez pomoci nástrojů, jako je Agatha.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze