Anglie zakáže některé jednorázové plasty

Anglie zakáže některé jednorázové plasty
Fotografie: unsplash.com
  • Anglie chce zakázat plastové příbory, talíře nebo polystyrenové tácky
  • Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost
  • V Anglii se ročně spotřebuje až 1,1 miliardy talířů na jedno použití a více než 4 miliardy plastových příborů

Anglie zcela zakáže některé plastové výrobky určené k jednorázovému použití, jako jsou plastové příbory, talíře nebo polystyrenové tácky. Zatím není zcela jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost. Podle bbc.com chce Anglie v tomto rozhodnutí následovat Skotsko a Wales.

Ministryně životního prostředí Thérèse Coffeyová uvedla, že tento krok pomůže chránit životní prostředí pro budoucí generace. Vládní údaje naznačují, že se v Anglii ročně spotřebuje až 1,1 miliardy talířů na jedno použití a více než 4 miliardy plastových příborů. Takový odpad se často nerozloží a zůstane na skládkách řadu let. Rozhodnutí o zákazu používání jednorázových plastů přichází podle Ministerstvo pro životní prostředí (Defra) po řadě dlouhých veřejných konzultací.


Každý člověk v Anglii podle Defra ročně použije v průměru 18 plastových talířů na jedno použití a 37 kusů plastových příborů, přičemž pouze 10 % z nich se recykluje. Ministryně životního prostředí plánuje zakázat řadu plastových výrobků na jedno použití, které slouží především ke konzumaci jídla a pití. „Jsem odhodlaná postavit se k řešení tohoto problému čelem. V posledních letech jsme již podnikli významné kroky, ale víme, že je třeba udělat více a znovu jsme vyslyšeli výzvy veřejnosti,“ uvedla Thérèse Coffeyová.

Podobný zákaz platí ve Skotsku od června loňského roku, kde nemohou různé podniky používat některé jednorázové výrobky. V roce 2020 zakázala britská vláda používání plastových brček, míchátek a plastových vatových tyčinek do uší. Ve Walesu byl podobný zákon schválen v prosinci loňského roku a v letošním roce by měl vstoupit v platnost.

Megan Randles, politická aktivistka Greenpeace ve Velké Británii, uvedla, že organizace zákaz uvítala, ale je zapotřebí dalších opatření. „Máme co do činění s plastovou záplavou a je to jako vzít hadr, místo toho, abychom zavřeli kohoutek,“ dodala politická aktivistka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze