Animáky nejen pro děti

To nejlepší z Netflixu
Animáky nejen pro děti
Fotografie: Netflix
  • Dnes se podíváme na filmy, které mají rádi nejen děti
  • Vybrali jsme pro vás animované filmy, které má Netflix v nabídce

Vybrali jsme pro vás animované filmy, které zaujmou nejen děti, ale také dospělé. Podíváme se na starší klasiky, které zná každý, ale také na úplnou novinku.

Já, padouch (Despicable Me)

Animovaný snímek režisérů Chrise Renauda a Pierra Coffina. O scénář se postarali Cinco Paul a Ken Daurio. Já, padouch je první film studia Illumination Entertainment. V Česku měl premiéru 21. října 2010. Na Netflixu můžeme najít i druhý díl

V malebné čtvrti mezi krásnými rodinnými domky stojí jeden atypický se suchým trávníkem, ve kterém bydlí padouch Gru. V podzemí je velký tajný úkryt. Tam pracuje armáda žlutých malých Mimoňů. Gru má v plánu velkou loupež – chce ukrást Měsíc. Na jeho cestě ho čeká několik překážek. Pomoci by mu ale mohly tři malé holčičky ze sirotčince.

Zajímavosti

  • Pohádková knížka Ospalá koťátka, kterou ve filmu čte Gru dívkám před spaním, se po uvedení filmu začala opravdu prodávat ve stejné podobě, jakou vidíme v příběhu.
  • Každý Mimoň je originál, dva stejné nenajdete.
  • Poté, co Gru dívkám vylepší pokojíček, si můžete všimnout slavných obrazů na stěnách, které Gru ukradl. Například Mony Lisy od Leonadra Da Vinci.

Já, padouch je můj oblíbený animák. Záporák Gru je velký sympaťák, kterému navíc propůjčil hlas skvělý Jiří Lábus. A pak také geniálně vtipní Mimoni. Scéna s pačkou (hračkou) musela rozesmát i největšího mrzouta. Film také doprovází super špionská hudba. Já nemám co vytknout. U této pohádky se pobaví děti i dospělí.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Jak vycvičit draka (How to Train Your Dragon)

Pohádka ze studia DreamWorks, kterou režírovali Chris Sanders a Dean DeBlois. Film byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Cressidy Cowell. Premiéra proběhla 1. dubna 2010. Netflix nabízí i druhý díl.

Máte rádi draky? Pak je tento příběh tím pravým pro vás. Škyťák, syn náčelníka vesnice, je jiný než ostatní obyvatelé vikingské vesničky. Všichni ostatní loví a zabíjí draky, protože si myslí, že jsou nebezpeční. Ale on je zabíjet nechce. Jednoho dne se úplnou náhodou setká se vzácným a obávaným druhem draka jménem Noční běs.

Zajímavosti

  • Bezzubka je vyobrazen jinak ve velmi než v knize. V knize je jedním z nejobyčejnějších druhů draka (hnědák obecný), zatímco ve filmu je nejvzácnější.
  • Dračí řev byl vytvořen kombinací zvuků několika zvířat.

Další z mých oblíbených pohádek. Příběh se zaměřuje hned na několik problémů z každodenního života nejen dětí. Tvůrci hezky vykreslili, jaký vztah může mít otec s dospívajícím synem. Svět plný různorodých draků je jen třešnička na dortu.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Grinch (The Grinch)

Vánoční pohádka, kterou každý z nás dobře zná. Byla natočena podle knihy Jak Grinch ukradl Vánoce. Je to také již třetí filmová adaptace. Animovanou verzi režírovali Yarrow Cheney a Scott Mosier. Grinch měl premiéru 9. listopadu 2018.

Grinch je chlupaté zelené stvoření, které z duše nesnáší Vánoce. Žije v jeskyně se psem Maxem a ostatním se obloukem vyhýbá. Mezi lidi chodí jen v nejnutnějších případech, třeba když mu dojde jídlo. Nakupovat chodí do vesničky Kdosice, kde každý miluje Vánoce. Avšak letos se obyvatelé malé vesničky rozhodnou udělat vánoční svátky ještě velkolepější než obvykle. To, když se Grinch doslechne, vymyslí plán, jak celé Vánoce v Kdosicích překazit.

Zajímavosti

  • V originálním znění jsme nejdříve měli slyšet hlas Brada Dourifa, ten byl ale nakonec nahrazen Pharrellem Williamsem.
  • Ve snímku můžeme vidět i odkaz na jinou pohádku. Když Grinch vrací ukradené dárky, je mezi nimi stejná hračka jednorožce, jako má Agnes v pohádce Já, padouch.
  • Grinch měl mít premiéru už v roce 2017. V roce 2016 tvůrci ale rozhodli, že bude uveden až v roce 2018.

Klasický příběh v novém kabátě. Neříkám, že nahradí hranou klasiku, kterou sledujeme každý rok na Vánoce v televizi, ale rozhodně je líbivější pro menší děti. A musím se přiznat, že pro mě to byla také příjemná změna po tolika letech sledování stejného příběhu.

Dabing: ano, české titulky: ano.

Rodina na baterky (The Mitchells vs. the Machines)

Posledním filmem z našeho výběru je čerstvá novinka, na kterou jsme vás upozornili už na začátku dubna. Premiéra tohoto snímku proběhla na Netflixu 30. dubna 2021. Tuto bláznivou americkou komedii režírovali Michael Rianda a Jeff Rowe, který společně s Michaelem Riandou pracoval na scénáři.

Katie Mitchellová je talentovaná introvertka, která se mezi svými vrstevníky cítí nesvá. Jednoho dne jí přijde dopis o přijetí na její vysněnou vysokou školu. Zjistí, že její budoucí spolužáci jsou stejní jako ona a díky tomu se na odchod na vysokou těší více než kdy dřív. Její odjezd ale překazí táta, který chce podniknout poslední rodinný výlet a dceru do školy odvést. Jejich výlet ale překazí vzpoura robotů. Rodina Mitchellových bude muset spojit síly a společně zachránit svět lidí.

Zajímavosti

  • Rodina na baterky je první film společnosti Sony Pictures, který uvedl Netflix.
  • Je to také první film Sony Pictures, kde se hlavní postava řadí k LGBT komunitě.
  • Postava Marka má vyobrazovat Elona Muska.

Čerstvá novinka je bláznivou komedií o jedné skoro normální rodince, která zachraňuje svět před roboty. Přijde mi, že se u takového animáku pobaví dospělí více než děti. Rozhodně je to pohodový film k odpočinku. Co se mi asi nejvíce líbilo, tak je to po dlouhé době snímek s úplně jiným příběhem a námětem, než na které jsme zvyklí, a to je příjemná změna.

Dabing: ano, české titulky: ano.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze