Antarktida začíná „zelenat“. Polární oblasti se oteplují nejrychleji

Antarktida začíná „zelenat“. Polární oblasti se oteplují nejrychleji
Fotografie: unsplash.com
  • Od roku 1986 do konce roku 2021 se vegetační plocha zvětšila z jednoho km² na téměř 12 km²
  • Během posledních let se úbytek ledu navíc zvýšil o 30 %
  • Pokud bude globální oteplování pokračovat, mohou se na Antarktidu dostat invazivní druhy rostlin

Antarktický poloostrov, který se nachází na nejsevernější části Antarktidy, se otepluje rychleji než zbytek světa. Extrémní vedra jsou přitom na Antarktidě čím dál častější. Nová studie univerzity v Exeteru a Hertfordshire a British Antarctic Survey zveřejněná na sciencedaily.com za pomoci satelitních dat zjišťovala, jak moc se Antarktický poloostrov začal „zelenat“ kvůli změnám klimatu.

Na celém poloostrově se od roku 1986 do konce roku 2021 zvětšila vegetační plocha z méně než jednoho kilometru čtverečního na téměř 12 kilometrů čtverečních. Mezi lety 2016 až 2021 se navíc úbytek ledu zrychlil o 30 % oproti předchozím obdobím. „V předchozí studii, která zkoumala základní vzorky odebrané z mechem ovládaných ekosystémů na Antarktickém poloostrově, tým našel důkazy, že rychlost růstu rostlin se v posledních desetiletích dramaticky zvýšila,“ uvedli vědci ke studii.

Po celém kontinentu, kde převládal led a holá skála, se rozrůstá vegetace, zejména mech, který dokáže růst i v těch nejdrsnějších podmínkách. Oteplování však může způsobit, že se zde rozrostou invazivní druhy, které by mohly mít negativní dopad na antarktický ekosystém. „Antarktida je stále téměř zcela ovládána sněhem, ledem a skálou, přičemž pouze nepatrná část je kolonizována rostlinným životem. Ale tento nepatrný zlomek dramaticky vzrostl – což ukazuje, že i tato rozlehlá a izolovaná divočina je ovlivněna lidskou změnou klimatu,“ uvedl Dr. Thomas Roland, který studii vedl.


Poloostrov má rozlohu asi 500 000 km² a pokud bude globální oteplování pokračovat a nedojde ke snížení emisí, bude se vegetace neustále rozšiřovat. Podle theguardian.com tomu přispívá i oteplování moře okolo Antarktidy. Rozpouštění ledovců přináší vlhčí podmínky nad pevninu, a to podporuje růst rostlin. Mech se tak může rozšiřovat do dalších oblastí a vlhká půda pak poskytuje živiny pro růst dalších rostlin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze