Nová studie naznačuje, že kvůli změně klimatu se prodlužují dny

Nová studie naznačuje, že kvůli změně klimatu se prodlužují dny
Fotografie: unsplash.com
  • Oteplování způsobuje tání ledovců a zvyšování hladiny moří
  • To způsobuje vetší distribuci váhy od středu planety, což zpomaluje její rotaci
  • Změna klimatu prodlouží den přibližně o 1,3 milisekundy každé století

Nová studie zveřejněná v časopise PNAS naznačuje, že změny klimatu mají vliv i na rotaci planety. Ke studii vědci využili umělou inteligenci, která zkombinovala data z reálného světa s fyzikálními vlastnosti a následně předpověděla změnu v rotaci Země v průběhu let. Tyto změny samozřejmě nebudou viditelné hned a bude nějakou dobu trvat, než se projeví, ale ve chvíli, kdy se tak stane, budou následky vážné. Výzkumníci varují, že se může změnit vnitřní jádro Země.

Den na Zemi trvá 86 400 sekund – to je doba, za kterou se planeta jednou otočí kolem své osy. Tento čas se ale může měnit v rámci zlomků milisekund v závislosti několika faktorů, jako jsou pohyby tektonických desek, změna rotace vnitřního jádra a gravitační tah Měsíce. Podle space.com je ale změna klimatu způsobená lidmi dalším faktorem, který může délku dnů ovlivnit.

Oteplování způsobuje tání ledovců v polárních oblastech, což má za následek zvýšení hladiny moří. Tato voda se z větší části hromadí v blízkosti rovníku, což způsobuje větší distribuci váhy od středu planety, a to může následně zpomalit její rotaci. Pro lepší pochopení si můžete představit krasobruslaře, který pokud roztáhne ruce při piruetě, jeho otočky budou pomalejší.


Tuto studii podporuje další výzkum zveřejněný na začátku července, a ten uvádí, že zvýšená hladina vody u rovníku posouvá rotační osu Země, a to způsobuje, že se magnetické póly vychylují dále od osy. Asi před miliardou let trvalo naší planetě 19 hodin, než dokončila jednu rotaci – ta se ale postupně zpomalovala, až na dnešních 24 hodin. Změna klimatu prodlouží den přibližně o 1,3 milisekundy každé století, což by do budoucna znamenalo, že by se musely zavést takzvané záporné sekundy, které by vyrovnávaly tyto změny. Na stejném principu již nyní fungují přestupné roky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze