Sezóna hub je v plném proudu. Jak houby prospívají našemu zdraví?

Sezóna hub je v plném proudu. Jak houby prospívají našemu zdraví?
Fotografie: unsplash.com
  • Houby jsou nízkokalorické, obsahují ale vlákninu, hořčík, železo a vitamíny skupiny B
  • Měli bychom je pravidelně zařazovat do jídelníčku, ale musíme si dávat pozor na to, že jsou hůře stravitelné
  • Existuje také mnoho potravinových doplňků z hub

Počasí je v těchto dnech slunečné, ale zároveň i deštivé, a to je právě vhodné počasí pro růst hub. Prakticky po celém Česku pomalu můžeme začít chodit sbírat nejrůznější druhy hub, a sezóna je tak v plném proudu. Ať jste znalec a sbíráte nejrůznější houby, nebo jdete na jistotu a berete pouze hřiby či bedle, houby bychom rozhodně měli zařazovat do našeho jídelníčku – přináší totiž našemu tělu mnoho výhod.

Jsou plné živin

Houby jsou nízkokalorické, a přitom obsahují mnoho živin prospěšných pro tělo. Nesmíme ale zapomínat, že jsou houby hůře stravitelné, a pokud si rádi dopřejete po návratu z lesa smaženici, neměli byste si toto jídlo dopřávat příliš často. Houby mají ale například vysoký obsah vlákniny, která je důležitá pro správné fungování střev.

Studie z roku 2021 ukázala, že zvýšená konzumace hub znamenala u lidí snížené riziko rakoviny, přičemž největší vliv vědci zaznamenali u rakoviny prsu. Houby jsou také plné mikroživin, což podporuje imunitní systém. Kromě toho podle mayoclinichealthsystem.org jsou dobrým zdrojem vitamínů B2, B3, B5 a B9, které potřebujeme pro zdravý růst vlasů, nehtů a zdravou kůži. Houby vám také dodají vápník, hořčík a železo.

Houby/jídlo

Jak houby využít?

Hub je opravdu velké množství, navíc pokud počítáme i ty, které si můžeme běžně zakoupit v obchodech nebo vypěstovat ve speciálním substrátu. Zařazení do jídelníčku ale není vůbec těžké. Pokud nevíte, jak nasbírané houby okamžitě zpracovat, můžete je nakrájet, spařit a zamrazit, nebo je jednoduše usušit. Dejte si ale vždy pozor, aby nebyly plesnivé, jelikož plesnivějí opravdu rychle, a takové houby nejezte.

Ať už máte hřiby nebo žampiony, můžete z nich vytvořit houbovou omáčku, kterou můžete použít k těstovinám, masu i vejcím. Podle webmd.com je můžete zpracovat do krémových polévek nebo do zeleninových směsí. A samozřejmě se dají jíst i jako řízky, kdy jsou obalené v trojobalu. Tato verze ale společně se smaženými vejci nepatří k těm zdravějším a opět je potřeba myslet na to, že takové jídlo budete déle trávit.

A pokud patříte mezi ty, kteří houby nemají moc rádi, můžete si koupit doplňky stravy z hub, kterých je dnes na trhu spousty. Mezi nejčastější patří hlíva ústřičná, Enoki a Reishi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze