Archeologové objevili nejstarší důkaz chirurgické amputace

Archeologové objevili nejstarší důkaz chirurgické amputace
Fotografie: unsplash.com
  • Archeologové našli 31 tisíc let staré tělo, které vykazuje známky amputace nohy
  • K chirurgické amputaci došlo v dětském věku
  • Nález posouvá původ této komplikované operace o více než 24 tisíc let
  • Tělo bylo objeveno v jeskyni Liang Tebo v provincii Východní Kalimantan na indonéském ostrově Borneo

Archeologové v indonéské jeskyni objevili důkaz o nejstarší provedené chirurgické amputaci. V jeskyni bylo objeveno 31 tisíc let staré tělo, které vykazuje známky amputace nohy. Nález posouvá původ této komplikované operace o více než 24 tisíc let. Podle archeologů se po operaci o osobu starala její starověká komunita celé roky až do její smrti.

Podrobné zkoumání, které je dopodrobna popsané a zveřejněné v Nature, odhalilo, že k operaci došlo v dětském věku. Dítě se po operaci zotavilo a žilo ještě dalších šest až devět let. K úmrtí došlo okolo dvacátého věku života. Archeologové tělo objevili v jeskyni Liang Tebo v provincii Východní Kalimantan na indonéském ostrově Borneo. Na tomto místě se také nacházejí jedny z nejstarších skalních uměleckých děl na světě.


Jeden ze tří výzkumníků, kteří hrob vykopali, Dr. Tim Maloney z Griffithovy univerzity v Austrálii, uvedl, že byl zároveň nadšený a vyděšený, když tělo našli. „Velmi pečlivě jsme odstranili nánosy prachu a zaznamenali spodní polovinu ostatků. Viděli jsme, že chybí levá noha, ale také že zbývající úlomky kostí byly neobvyklé. Takže jsme byli nadšení řadou možností, včetně chirurgické operace, která to mohla způsobit,“ uvedl Tim Maloney pro bbc.com.

Archeologové požádali o přezkoumání Dr. Melandri Vlok, která působí na univerzitě v Sydney. Ta chirurgickou amputaci potvrdila. „Tato osoba, dítě, prožila tolik bolesti, i když to bylo před 31 000 lety,“ dodala. Dr. Maloney a jeho tým nyní pracují na prozkoumání toho, jaké kamenné nástroje byly při operaci použity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze