Ve Skotsku byly nalezeny pozůstatky pterodaktyla s rozpětím křídel 2,5 metru

Ve Skotsku byly nalezeny pozůstatky pterodaktyla s rozpětím křídel 2,5 metru
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci tvrdí, že našli největšího pterosaura z dob jury
  • Odhaduje se, že takovou velikost měli pterosauři až o 25 milionů let později
  • Rozbor také odhalil, že se nejednalo o dospělého jedince, takže mohlo být zvíře později ještě větší

Ve Skotsku vědci objevili pozůstatky jurského pterosaura a tvrdí, že se jedná o největšího pterosaura neboli pterodaktyla na světě z dob jury. Rozpětí křídel měl asi 2,5 metru a tlamu měl plnou ostrých zubů, na které napichoval ryby. Tento objev také mění evoluci pterosaurů, jelikož se doposud mělo za to, že této velikosti dosahovali až o 25 milionů let později.

Když tato věc žila asi před 170 miliony let, bylo to největší zvíře, které kdy létalo, alespoň o kterém víme. Skutečně jsme posunuli evoluci velkých pterosaurů zpět v čase,“ řekl profesor Steve Brusatte, spoluautor výzkumu z University of Edinburgh. Předchozí nálezy naznačovaly, že v tuto dobu (období jury) bylo rozpětí křídel pterosaurů asi 1,6 až 1,8 metru a větších velikostí dosáhli až v období křídy.


Na konci křídy, když dopadl asteroid, žili pterosauři velikosti stíhacích letounů,“ řekl Brusatte. Dále uvedl, že fosilie pterodaktyla je ze 70 % kompletní, což je obdivuhodné, jelikož stěny kostí nejsou o moc tlustší než list papíru. Analýza ukázala, že tvor byl nanejvýš „teenager“. Pokud by se dožil dospělosti, mohl mít rozpětí křídel více než tři metry. Fosilie byla poprvé odhalena v Národním muzeu Skotska, uvedl The Guardian.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze