Automobilka Mini ukazuje, jak má vypadat udržitelné a přitom luxusní bydlení

Automobilka Mini ukazuje, jak má vypadat udržitelné a přitom luxusní bydlení
Fotografie: Mini
  • Modul, který je možné přepravovat po silnici, nabízí užitnou plochu 40 metrů čtverečních
  • Dokáže přitom vyrobit osmkrát více energie a spotřebuje o 95 % méně energie než tradiční dům

V rámci projektu Mini Voices byla vytvořena platforma, která sdružuje osobnosti a iniciativy, jež mohou přispět k udržitelnější a sociálně odpovědnější budoucnosti a poskytuje příležitost propagovat revoluční podněty a sdílet je s širším publikem po celém světě. Italské zastoupení Mini se v této souvislosti rozhodlo spolupracovat se společností Aktivhaus-Nexlogic Group, špičkou v oblasti udržitelného stavebnictví. Tato společnost využívá nejmodernější technologie a specializuje se na vývoj bytových modulů zaměřených na komfort člověka a snižování dopadu stavebních procesů na životní prostředí. Spolupráce mezi italským zastoupením Mini a Aktivhaus začala v roce 2018 a nyní byla znovu navázána představením čtvrté generace projektu Biosphera: Genesis.

Mirko Taglietti, generální ředitel společnosti Aktivhaus a autor projektu Biosphera, řekl: „Genesis je čtvrtou generací soběstačného regenerativního biofilního bytového modulu, který již získal cenu Energy Globe Award, nejprestižnější ocenění za udržitelnost na světě. Naším hlavním cílem je stavět a obnovovat budovy nové generace, které kladou člověka, jeho smysly, potřeby, fyziologii, zdraví a pohodu do centra architektonického a konstrukčního projektu. Budovy schopné regenerovat mysl a energii svých obyvatel.

Výsledkem dvanáctiletého výzkumu a vědeckých experimentů ve spolupráci s mnoha organizacemi, univerzitami a společnostmi je soběstačná obytná jednotka Biosphera Genesis o ploše 40 metrů čtverečních, kterou lze přepravovat po silnici. Biosphera Genesis, která byla slavnostně představena 8. září 2021 v Benátkách na ostrově San Servolo, je jediným obytným modulem na světě, který v sobě spojuje biofilní design, což je architektonický prvek zaměřený na vytváření příznivého prostředí pro lidské zdraví. Jedná se o „pasivní“ dům, který vyrábí osmkrát více energie a spotřebuje o 95 % méně energie než tradiční dům. Byl postaven z materiálů šetrných k životnímu prostředí a splňuje minimální environmentální kritéria (MEC).

Stefano Ronzoni, ředitel italského zastoupení Mini, řekl: „Jsme rádi, že můžeme podpořit Mirka Tagliettiho a projekt Biosphera. Téma udržitelnosti je pro Mini skutečně důležité. Motto ,Big Loveʻ představuje nejen lásku, kterou chováme k ostatním, ale také lásku k životnímu prostředí a naší planetě. Věříme, že je důležité zvyšovat povědomí o takovýchto iniciativách, které mohou udržitelným způsobem vylepšit každodenní život.

Biosphera Genesis je první senzory vybavený obytný prostor navržený k boji proti stresu a určený pro hotelnictví. V jeho interiéru je prostřednictvím pohlcujících vjemů znovu vytvořena vizuální, hmatová a pachová atmosféra, která se vyskytuje v přírodě, a ukazuje, jak je možné vytvořit prostředí, jež pozitivně ovlivňuje našich pět smyslů. Od využití technologií, které obnovují stejné světelné, teplotní a barevné podmínky mezi interiérem a exteriérem s ohledem na cirkadiánní rytmus, až po využití virtuální reality, která díky speciálním sluchátkům reprodukuje zvuky a scenérie existující v přírodě. A v neposlední řadě přítomnost dřeva švýcarské borovice jako čichového stimulátoru pomáhá tělu relaxovat a zpomalit srdeční tep.

Biosphera je italský projekt, který spojuje medicínu a architekturu a jehož základem je udržitelnost. Spojení těchto prvků je výchozím bodem pro vytvoření prostředí schopného zlepšit lidské zdraví a životní styl. V budoucnu se bude používat při navrhování hotelů, škol a budov jakéhokoliv druhu a funkce.

Modul Biosphera Genesis byl k vidění ve dnech 2. až 3. října 2021 na akci Mini BIG LOVE Days ve Varano de'Melegari. Bytovou jednotku doprovázel při jejím mezinárodním uvedení na prestižní přehlídce Biennale di Venezia v roce 2021 v rámci Venice Innovation Design automobil Mini Cooper SE. Vozidlo představuje reakci značky Mini na rostoucí poptávku po udržitelné a efektivní mobilitě a ukázalo výhody možnosti nabíjení baterie z přebytečné energie, kterou Biosphera Genesis produkuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze