Války se bojí třetina Čechů, koronaviru už jen pouhé procento

Války se bojí třetina Čechů, koronaviru už jen pouhé procento
Fotografie: unsplash.com
  • Nejvíce vzrostly obavy z války, dále se pak lidé obávají zdražování a zhoršení životní úrovně
  • Nejvíce se snížily obavy z nákazy koronavirem
  • Bezpečně se v České republice cítí 80 % obyvatel

Z průzkumu provedeného Centrem pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že nejvíce Čechů se obává nějaké bezpečnostní hrozby, konkrétně 60 % obyvatel. Celá třetina lidí se nejvíce obává války. Dále zdražování a zhoršení životní úrovně. Nejméně lidí se v současné době obává koronaviru, a to jen jedno procento obyvatel. Nejnovějšího průzkumu se zúčastnilo 901 lidí a probíhal od 11. listopadu 2022 do 9. ledna 2023.

Podíl lidí, kteří pociťují nějaké obavy, se v porovnání s průzkumem z června 2021 výrazně nezměnil. „Míra obav tak zůstává o něco nižší, než byla v období let 2002 až 2008 a v roce 2015, ale je vyšší než míra obav v letech 2018 a 2019,“ uvedli statistici z CVVM. Více obav mají ženy, starší lidé a ti, kteří hodnotí svoji životní úroveň jako špatnou. Od průzkumu v červnu 2021 o 21 % se zvýšila obava z války. Dále také vzrostly obavy ze zdražování o 14 % nebo z poklesu životní úrovně o 4 procenta. Překvapivě se výrazně snížily obavy z pandemie koronaviru. V červnu 2021 se nemoci bálo 31 % obyvatel Česka. V současné době má z nákazy strach pouhé jedno procento Čechů.


Bezpečně se ve své zemi cítí 80 % obyvatel. V místě svého bydliště se dokonce cítí bezpečně 91 % osob. „V porovnání s minulým výzkumem z června 2021 se v této oblasti situace nijak nezměnila, rozložení názorů veřejnosti na tuto otázku je tak od roku 2015 v podstatě stabilní,“ dodali statistici. S prací policistů je spokojeno pouze 76 % obyvatel. S činností policie v místě bydliště je pak spokojeno 80 % lidí. „Spokojenost s činností policie ale mírně roste s klesající velikostí obce, když vyšší spokojenost s činností policie v ČR i v místě bydliště byla zejména v nejmenších obcích do 2 tisíc obyvatel,“ uvedlo CVVM.

Během listopadu a prosince loňského roku Centrum pro výzkum veřejného mínění také zjišťovalo, z jakých bezpečnostních hrozeb mají Češi nejvíce obav. Více jak polovina se obává mezinárodního organizovaného zločinu, konkrétně 52 %. Necelá polovina (47 %) lidí má strach z teroristů. 41 % obyvatel považuje za bezpečnostní hrozbu uprchlíky a tři desetiny občanů se obávají zpravodajských služeb. Více jak polovina občanů Česka považuje Rusko za reálnou bezpečnostní hrozbu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze