Kdy jít poprvé s dítětem k zubaři a která ošetření zaplatí pojišťovna?

Reportáž
Kdy jít poprvé s dítětem k zubaři a která ošetření zaplatí pojišťovna?
Fotografie: pixabay.com
  • První návštěva by měla proběhnout hned, jak se dítěti začnou prořezávat první zuby
  • Zvykne si tak na otevírání pusy i na prostředí a nebude mít později strach
  • U mléčných zubů platí bílou plombu pojišťovna, u trvalých ji platí rodič

Návštěva zubaře s dítětem nemusí být horor, pokud jej budete navštěvovat pravidelně a dítě si na kontroly zvykne. Prvních několik let se budete o chrup svého dítěte starat vy a následně bude potřeba čistění zubů kontrolovat. Pokud ale tápete v tom, kdy vlastně je vhodný čas na to, abyste poprvé zubaře navštívili, jste tu správně. Na nejdůležitější informace jsme se zeptali zubní instrumentářky Lucie Horváthové.

První návštěva

K zubaři dítě objednejte ve chvíli, kdy mu začnou růst první zoubky. Zdá se vám to zbytečné? Určitě není. Nejde totiž jen o kontrolu, zda jsou zuby zdravé, ale i o pravidelnost a zvyk. Pokud své dítě co nejdříve naučíte otevírat pusu, později bude nebude mít problém chodit k zubaři na preventivní prohlídky a nebude se ho bát. I pro vás pak bude návštěva méně stresující. Nebojte se většímu dítěti vysvětlit, co bude doktor dělat a proč a nezapomeňte ho ujistit, že ho určitě nebude nic bolet.

Pokud nevíte, kam s dítětem zajít, máte možnost najít dětského zubaře, ale není výjimkou, že děti chodí ke stejnému zubaři, jako rodiče. „Pokud nejde o dětského zubaře, ve většině případů vám dítě zaregistrují jen v případě, že se registrují i rodiče, pokud již k danému zubaři nechodí,“ uvedla pro server fZone.cz Lucie Horváthová, instrumentářka zubní kliniky v Brně. Zubní lékaři se tímto krokem snaží vyhnout tomu, aby rodiče s dítětem zašli k zubaři jen jednou, ale chodili všichni pravidelně. Preventivní prohlídky jsou totiž tím nejlepším způsobem, jak si udržet zuby i dásně zdravé.

Zaplatí pojišťovna u dětí bílou plombu?

U bílých výplní záleží, zda má dítě mléčné či trvalé zuby. U mléčných zubů je bílá plomba hrazena pojišťovnou. Jedná se však o trochu jinou plombu, než která je používána na zuby trvalé. Pokud zubař bude dělat výplň na trvalém zubu, bude potřeba ji uhradit, jelikož stejně jako u dospělých není tato výplň hrazena pojišťovnou.

Vrtání mléčných zubů není nic ojedinělého. Pokud zubař z rentgenu zjistí, že zub vypadne za půl roku či rok, zub opraví, aby nedošlo ke zkažení zubu, který se bude teprve provrtávat a případně i vedlejších,“ uvedla Lucie Horváthová. Zubaře byste pak měli s dítětem navštěvovat až do jeho 18 let, jelikož bez vašeho souhlasu není možné udělat jakýkoliv zákrok, a to ať už jde jen o odstranění zubního plaku, nebo vytrhnutí zubu. Kromě toho se ale dozvíte i důležité informace, jako například zda není potřeba řešit rovnátka, či lépe čistit zuby.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze