Během ruské invaze bylo zničeno největší letadlo světa

Během ruské invaze bylo zničeno největší letadlo světa
Fotografie: unsplash.com
  • Letadlo Antonov AN-225 bylo dostavěno v roce 1988
  • Bylo uzemněno na letišti Hostomel, kde probíhala jeho údržba
  • Během ruské invaze bylo letadlo zničeno v hangáru
  • Společnost Antonov chce letadlo přestavět, zatím však nezná jeho technický stav

Antonov AN-225 byl obří transportní letoun vyrobený v roce 1988 a na světě to byl jediný kus. Dokázal pojmout náklad o hmotnosti necelých 254 tun a byl poháněn šesti turbodmychadlovými motory. Letadlo bylo ale zničeno běhen ruské invaze na Ukrajinu, což znamená pro letectví velkou ztrátu. Letadlo neslo název Mriya (v překladu znamená sen) a stálo na letišti Hostomel, poblíž Kyjeva. Ukrajinské úřady však uvedly, že letadlo přestaví.

Rusko možná zničilo naši Mriyu. Ale nikdy nebudou schopni zničit náš sen o silném, svobodném a demokratickém evropském státě. Zvítězíme!“ Napsal na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Společnost Antonov zatím neuvedla technický stav letadla, jelikož jej zatím nebylo možné zkontrolovat odborníky. Ukrajinská státní obraná společnost však vydala prohlášení, že letadlo bude přestavěno na náklady Ruska a částku zatím odhadují na 67,4 miliard korun. „Naším úkolem je zajistit, aby tyto náklady uhradila Ruská federace, která úmyslně poškodila ukrajinské letectví a sektor letecké nákladní dopravy,“ uvedla společnost v prohlášení.


Společnost Maxar Technologies zveřejnila satelitní snímky, které ukazují, že velká část hangáru, kde byl letoun uzemněn kvůli údržbě, byl poničen. NASA také detekovala pomocí satelitu několik požárů na letišti, včetně hangáru. Dle CNN však není zřejmé, zda šlo o skutečné požáry, nebo výbuchy po útocích ruských vojáků.

AN-225 byl ve službě déle jak 30 let a pomáhal například při zemětřesení na Haiti v roce 2010 a během prvních dnů pandemie COVID-19 byl použit pro přepravu zdravotnického materiálu do nejvíce postižených oblastí. Stavba druhého letadla byla zahájena, ale nikdy nebyla dokončena.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze