Rusko otestovalo novou mezikontinentální balistickou zbraň

Rusko otestovalo novou mezikontinentální balistickou zbraň
Fotografie: unsplash.com
  • Test proběhl 20. dubna z kosmodromu Pleseck a cíl raketa zasáhla na poloostrově Kamčatka
  • Raketa je schopna zasáhnout cíl vzdálený až 18 000 kilometrů

Rusko nedávno uvedlo, že testovalo mezikontinentální balistickou raketu Sarmat nové generace. O nové jaderné zbrani Putin řekl, že by mohla vést k zamyšlení pro nepřátele Moskvy. Ruské ministerstvo obrany uvedlo na Twitteru, že raketa odstartovala 20. dubna z kosmodromu Pleseck v severním Rusku. Cíl zasáhla na poloostrově Kamčatka.


Nový komplex má nejvyšší taktické a technické vlastnosti a je schopen překonat všechny moderní prostředky protiraketové obrany. Tato skutečně jedinečná zbraň posílí bojový potenciál našich ozbrojených sil, spolehlivě zajistí bezpečnost Ruska před vnějšími hrozbami a poskytne podnět k zamyšlení těm, kteří se v zápalu zběsilé agresivní rétoriky pokoušejí ohrozit naši zemi,“ řekl Putin. Pentagon uvedl, že byl o zkoušce informován a bere ji jako rutinní test, nikoli jako hrozbu.

Raketa byla vyvíjena několik let a je schopna zasáhnout cíl vzdálený až 18 000 kilometrů. Zasažený cíl na Kamčatce byl vzdálený asi 6 000 kilometrů. Theguardian.com uvedl, že podle amerického Kongresu každá střela ze Sarmatu bude mít 10 nebo i více hlavic.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze