Destinace pro letní dovolenou budou nejspíše bez ruských turistů

1
Destinace pro letní dovolenou budou nejspíše bez ruských turistů
Fotografie: unsplash.com
  • V posledních letech některé země zaznamenaly vyšší návštěvnost ruských turistů
  • Ruská invaze na Ukrajině však cestování v obou státech negativně poznamenala
  • Návštěvnost každé země také ovlivňuje potencionální nebezpečí z přírodních katastrof, ale také války a terorismu

V posledních letech zaznamenaly země jako Kuba, Thajsko, Turecko a Indonésie příval ruských turistů z vyšší střední třídy. Ruské turisty také čím dál více přitahují Maledivy, Seychely, Srí Lanka a Kypr, uvedla pro dw.com Organizace spojených národů pro cestovní ruch (UNWTO).

Podle údajů UNWTO z roku 2020 tvořili ruští turisté celkově 3 % příjmů z cestovního ruchu a utratili celosvětově 14 miliard dolarů (314,8 miliard korun). Před pandemií to bylo dokonce 36 miliard dolarů (813,5 miliard korun), ukrajinští turisti pak přispěli 8,5 miliardami dolarů (191,3 miliard korun). Situace se však změnila u obou států od doby, kdy v únoru na Ukrajině vypukla válka, a tím se zhoršila i možnost vycestování z obou zemí. Profesor Jürgen Schmude, prezident Německé společnosti pro výzkum cestovního ruchu, řekl, že právě z tohoto důvodu není vhodné, aby se stát spoléhal pouze na turisty z jedné země.


Do návštěvnosti dané destinace promlouvá nebezpečí. To může zahrnovat přírodní katastrofy, jako jsou záplavy, erupce a zemětřesení i nebezpečí způsobené lidmi, což je válka a teroristické útoky. „Po útocích v Paříži v roce 2015 trvalo velmi, velmi dlouho, než se turisté z Asie nebo Ameriky odvážili vrátit do Evropy. Mysleli si, že celá Evropa je nebezpečná. Cestovatelé ze sousedních zemí Francie se ale do země již dávno na dovolenou vrátili,“ řekl Schmude. Dodal také, že turisti jsou daleko shovívavější k přírodním katastrofám než k nebezpečím způsobeným člověkem.

Vědecký pracovník v oblasti pracovního ruchu ve Švýcarsku Urs Wagenseil uvedl, že země jako Irák, Sýrie, Afghánistán, ale i Mexiko nejsou prakticky vůbec vyhledávané z důvodu neustálých válek, kriminality a dalších nebezpečí. „Cestování má přinášet radost, je třeba se vyhnout utrpení a tragédii. A protože pro každou formu cestování existují alternativy, je logické se krizovým oblastem vyhýbat,“ řekl Wagenseil.