Podcast „Tělo ve vesmíru“ od NASA navštívil Tom Cruise. Na co vše se ptal?

Podcast „Tělo ve vesmíru“ od NASA navštívil Tom Cruise. Na co vše se ptal?
Fotografie: NASA
  • Tom Cruise vyzpovídal astronauta, který byl ve vesmíru 167 dní
  • Astronaut Victor Glover řekl, jak je to s jídlem, vzduchem i vůněmi na ISS

Vesmírné středisko NASA Johnson tvoří podcasty už nějakou dobu. Epizoda 229 byla nahrána již v listopadu minulého roku, ale teprve nyní ji NASA uvedla do psané podoby. Tentokrát byl hostem herec Tom Cruise, který více jak hodinu zpovídal astronauta Victora Glovera. Ten strávil na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 167 dní a několikrát vystoupil do vesmíru. Z ISS se vrátil 2. května minulého roku.

Herec měl hned několik otázek, které zajímají nejednoho z nás. Jelikož se hned na začátku rozhovoru zmínili o filmu Top Gun, Cruise zajímalo, jak velké je gravitační přetížení. Glover vysvětloval, že pro starty raket mají různá cvičení, aby zůstali při vědomí a udrželi si přítok krve do mozku. Dále uvedl, že po dobu vzletu mají přetížení přibližně 3,5 G po dobu tří minut. Pro představu doplníme, že takové přetížení odpovídá síle více jak trojnásobku váhy astronauta. Glover také uvedl, že mají skvělý tým, kterému říkají „Astronaut Strength Conditioning and Rehabilitation Specialists“ (zkráceně ASCRS). Tito lidé poskytují individuální tréninky, které pomáhají astronautům udržet si svaly, ale dělají také výcvik pro výstup do vesmíru. Glover za pobyt ve vesmíru ztratil 2 % kostní hmoty, která by se měla do roka obnovit.

Dalším zajímavým tématem bylo jídlo. Glover uvedl, že na ISS bylo jídlo dobré. Dodal ale, že musí být velmi pečlivě zabaleno, jelikož musí vydržet dlouhou dobu a je daleko více kořeněné. Kvůli nulové gravitaci na ISS totiž necítíte tak jako na Zemi. Stejně tak nepoznáte, že je jídlo horké. Na Zemi, pokud je jídlo horké, vidíte, jak se z něj kouří. To se ovšem v nulové gravitaci neděje, a tak lze teplotu jídla poznat pouze po hmatu.


Teplota jídla Toma Cruise navedla k otázce, jaká je uvnitř ISS teplota, jaký je tam vzduch i vůně. Glover odpověděl, že je teplota nastavena na 22 °C a všude jsou ventilátory, které zajišťují cirkulaci vzduchu. Uvedl, že pokud byste stáli na jednom místě a delší dobu mluvili, vytvořili byste bublinu CO2 a měli byste pocit nedostatku kyslíku. V nulové gravitaci žádná přirozená cirkulace vzduchu není, proto jsou všude ventilátory a fungují nonstop. Pro spaní mají připravené špunty do uší, případně i nachystané léky. Glover však řekl, že špunty nepoužíval z důvodu, že chtěl slyšet případné kontaktování ze Země. Co se týče vůně, Glover uvedl, že při prvním vstupu cítil zápach, na který si postupně zvykl, až jej vůbec nevnímal. Dodal však, že v každém modulu je cítit něco jiného a jako nejvíce zapáchající modul označil ten s posilovacími přístroji a koupelnou, který přirovnal k vůni šatny. Naopak modul s PC a napájecí skříní přirovnal k vůni nemocnice, jelikož je tam sterilní prostředí. Rozpovídal se také o výstupu do vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze