Benátské kanály začínají vysychat. Gondoly i jiná plavidla uvázla v bahně

Benátské kanály začínají vysychat. Gondoly i jiná plavidla uvázla v bahně
Fotografie: unsplash.com
  • Současná hladina vody znemožňuje gondolám, vodním taxíkům a sanitkám projíždět částmi města
  • Nejdelší italská řeka Pád má o 61 % vody méně, než obvykle v tomto ročním období mívá
  • Problémy v Benátkách jsou způsobeny kombinací několika faktorů
  • Itálie v červenci loňského roku musela vyhlásit stav nouze v oblastech okolo Pádu

V jezerech a řekách na severu Itálie už několik týdnů chybí velké množství vody. Současná hladina vody znemožňuje gondolám, vodním taxíkům a sanitkám projíždět částmi města a narušuje také každoroční karneval, který loni přilákal do Benátek kolem 100 tisíc lidí. To, že italské řeky a jezera trpí vážným nedostatkem vody, potvrdila v pondělí také ekologická skupina Legambiente. Nejdelší italská řeka Pád, která teče až z Alp na severozápadě k Jadranu, má o 61 % vody méně, než obvykle v tomto ročním období mívá. Problémy v Benátkách jsou způsobeny kombinací několika faktorů, jako je nedostatek deště, vysoký tlak, úplněk a mořské proudy.


Podle slov odborníka na klima Massimiliana Pasquiho z italského vědeckého výzkumného institutu CNR je potřeba, aby hladina v severozápadních oblastech stoupla alespoň o 50 centimetrů. K tomu by země potřebovala alespoň 50 dní deště. Minimální výška hladiny vody, při které je bezpečné se plavit po benátských kanálech, je 60 cm. O víkendu hladina vody klesla na 65 cm. Tamní záchranné služby varovaly, že se kvůli tomu nemohou dostat k některým obyvatelům, kteří volali o pomoc.

„Naši operátoři jsou často nuceni zastavit plavidla v určité vzdálenosti od cílového bodu a pokračovat pěšky. V mnoha případech s pacientem, kterého musí nosit v náručí,“ uvedl pro independent.co.uk šéf benátské záchranné služby Paolo Rosi. Pořízené snímky ukazují, že většina gondol uvízla v bahně. Nízká hladina vody také odhaluje starobylé základy budov.

Itálie v červenci loňského roku musela vyhlásit stav nouze v oblastech okolo Pádu, které představují zhruba třetinu zemědělské produkce země. Země trpí největším suchem za posledních 70 let. „Chybí nám voda. Tato situace nás začala trápit v zimě na přelomu let 2020 a 2021,“ doplnil odborníka na klima Massimiliano Pasqui.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze