NASA odkládá mise Artemis. Další lidé přistanou na Měsíci nejdříve v roce 2026

NASA odkládá mise Artemis. Další lidé přistanou na Měsíci nejdříve v roce 2026
Fotografie: NASA
  • Artemis II nyní cílí na září příštího roku, Artemis III pak na rok 2026
  • NASA tak rozhodla kvůli potřebě delšího času na vyřešení potíží u kapsle Orion
  • Posunula se i výstavba vesmírné stanice Gateway, která bude na oběžné dráze Měsíce

Již delší dobu se spekulovalo o tom, zda NASA dokáže dodržet své plány v dobývání Měsíce a nyní agentura oznámila, že v rámci příprav, které musí proběhnout bez jediné chyby, musí následující dvě mise posunout. Jedná se tedy o odsun Artemis II a III. Pro misi Artemis II již byli vybráni astronauti, kteří nyní procházejí výcvikem. To ovšem není to jediné, co je potřeba zvládnout. Jde zejména o bezpečnost kosmické lodi Orion a nosné raketa Space Launch System (SLS).

Tato mise měla původně odstartovat na konci tohoto roku. Nově bylo ale stanoveno datum na září 2025. Astronauti v kapsli Orion budou mít za úkol obletět Měsíc a prověřit veškeré systémy kosmické lodi. Na Měsíci by pak měli přistát astronauti v roce 2026 v rámci Artemis III. Ti by měli přistát poblíž jižního měsíčního pólu, kde se předpokládá i nález vodního ledu. Postavení vesmírné stanice Gateway na oběžné dráze Měsíce se taktéž o nějaký čas posune, ale Artemis IV zatím nebyla posunuta a stále je plánována na rok 2028.

Vracíme se na Měsíc způsobem, který jsme nikdy předtím nedělali a bezpečnost našich astronautů je nejvyšší prioritou NASA při přípravě na budoucí mise Artemis. Od Artemis I jsme se toho hodně naučili a úspěch těchto raných misí závisí na našich komerčních a mezinárodních partnerstvích, abychom podpořili náš dosah a pochopení místa lidstva v naší Sluneční soustavě. Artemis představuje to, čeho můžeme dosáhnout jako národ – a jako globální koalice,“ uvedl administrátor NASA Bill Nelson. Zajištění bezpečnosti pro posádku Artemis II bylo tedy klíčové pro odsun misí, stejně jako fakt, že pro Artemis III bude důležitá raketa Starship, která má za sebou zatím jen dva testovací lety.


NASA v aktualizaci uvedla, že při testování kapsle Orion byly odhaleny potíže s baterií a obvody, které regulují teplotu a jsou zodpovědné za cirkulaci vzduchu. Tyto opravy tak budou vyžadovat delší časový úsek pro nápravu. „Artemis je dlouhodobá průzkumná kampaň, jejímž cílem je provádět vědu na Měsíci s astronauty a připravit se na budoucí lidské mise na Mars. To znamená, že to musíme udělat správně, když vyvíjíme a létáme s našimi základními systémy, abychom mohli bezpečně provádět tyto mise,“ uvedla manažerka programu Moon to Mars Amit Kshatriya.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze