Sledujte dnes start rakety New Shepard. Do vesmíru vynese šestičlennou posádku

Sledujte dnes start rakety New Shepard. Do vesmíru vynese šestičlennou posádku
Fotografie: Blue Origin
  • Start je naplánován na 15:00 SELČ, přičemž společnost začne vysílat již o 40 minut dříve
  • Raketa New Shepard vynese do vesmíru šestičlennou posádku
  • Ta zažije několik minut beztíže a poté se za pomoci tří padáků vrátí zpět na Zemi

Společnost Blue Origin se chystá dnes odpoledne na svůj osmý let s lidskou posádkou. Mise NS-26 odstartuje v západním Texasu v 15 hodin středoevropského času. Společnost začne živě vysílat přibližně 40 minut před samotným startem. Na hranici vesmíru se podívá šestičlenná posádka, která překročí takzvanou Kármánovu hranici, která rozděluje zemskou atmosféru a kosmický prostor. Všichni zúčastnění se tak v ten okamžik stanou astronauty.

Posádku dle popisu mise tvoří Nicolina Elricková, která je filantropkou a podniká v nemovitostech. Je certifikovanou pilotkou vrtulníku a dělá mentoring pro začínající podnikatele. Dalším cestujícím je Rob Ferl, který je profesorem a ředitelem na Floridské univerzitě. Kariéru zasvětil zkoumání, jak živé organismy reagují na extrémní podmínky, zejména mikrogravitaci. Spolupracoval tak již na několika experimentech s NASA, která tyto experimenty provádí na Mezinárodní vesmírné stanici. Do vesmíru se podívá díky grantu udělenému NASA.

Třetím členem posádky je Eugene Grin, který se narodil na Ukrajině, ale později emigroval do USA, kde začal podnikat v oblasti nemovitostí a financí. Dále poletí Dr. Eiman Jahangir – kardiolog a docent medicíny a radiologie, jehož snem vždy bylo podívat se do vesmíru. Nejmladší členkou je Karsen Kitchenová, která se tímto letem zapíše do historie jako nejmladší žena (21 let), která letěla do vesmíru. Aktuálně ještě studuje na univerzitě, kde se specializuje na astronomii. Posledním členem posádky je Ephraim Rabin – podnikatel, zakladatel společnosti Parchem Fine & Specialty Chemicals a filantrop.


Raketa New Shepard byla pojmenována po Alanu Shepardovi – prvním Američanovi ve vesmíru. Jedná se o plně znovupoužitelnou raketu i kapsli, která byla vyvinuta speciálně pro kosmické lety s lidmi. Celý let trvá přibližně 11 minut, během kterých posádka překročí Kármánovu hranici, která je 100 km nad Zemí. Několik minut si tak bude moci užít stav beztíže a poté se za pomoci tří padáků dostane zpět na Zemi. Celá mise je řízena autonomně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze