Blue Origin úspěšně vzlétl s raketou po 15měsíční pauze

Blue Origin úspěšně vzlétl s raketou po 15měsíční pauze
Fotografie: Blue Origin
  • Raketa včera odpoledne vynesla na oběžnou dráhu 33 užitečných zatížení
  • Společnost měla tak dlouhou pauzu kvůli anomálii, která při posledním letu zničila raketu

Soukromá společnost Jeffa Bezose Blue Origin včera úspěšně zakončila svůj 24. vesmírný let. Raketa New Shepard úspěšně vynesla 33 užitečných zatížení, přičemž většina byla pro NASA. Pro společnost to byla 13. mise s nákladem, v ostatních případech se jednalo o mise s platícími zákazníky, kteří letěli na okraj vesmíru, kde zažili několik minut beztíže a následně přistáli zpět na Zemi.

Raketa odstartovala ze západního Texasu z kosmodromu Launch Site One v 17:44 středoevropského času. Původně byl start naplánován o den dříve, kvůli potížím s pozemním systémem ale Blue Origin start posunul. „Zvláštní poděkování patří všem našim zákazníkům, kterým jsme dnes vynesli důležitou vědu a studentům, kteří přispěli pohlednicemi k pokroku naší budoucnosti života a práce ve vesmíru ve prospěch Země,uvedl v tiskové zprávě senior viceprezident Blue Origin Phil Joyce.


Nosná raketa i kapsle jsou znovupoužitelné. Raketa, která je poháněna kapalným kyslíkem a vodíkem, produkuje jako vedlejší produkt pouze páru, což znamená, že je bezemisní. Včerejší start byl prvním po více jak 15 měsících, kdy společnost rakety uzemnila po anomálii, která vznikla minutu po startu a vedla ke zničení nosné rakety. Kdy bude společnost opět létat s vesmírnými turisty zatím neuvedla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze