Blue Origin se po uzemnění rakety znovu chystá letět s lidmi do vesmíru

Blue Origin se po uzemnění rakety znovu chystá letět s lidmi do vesmíru
Fotografie: Blue Origin
  • Šestičlenná posádka zatím nemá datum startu
  • Tento let bude sedmou misí s posádkou a celkově půjde o 25. start společnosti
  • Raketa poletí na okraj vesmíru, kde astronauti zažijí několik minut beztíže

Společnost Blue Origin musela kvůli anomálii, která proběhla při letu bez posádky, uzemnit svoje rakety a vyčkat na ukončení vyšetřování. K nehodě došlo už v září 2022 a ačkoliv došlo ke zničení prvního stupně, záchranný systém u kapsle zafungoval. Kapsle tak byla včas odpojena a bezpečně přistála zpět na Zemi. Společnost po nehodě vzlétla znovu v prosinci minulého roku – šlo ale opět o let bez posádky. Nyní Blue Origin oznámil, že se chystá na další komerční let s šestičlennou posádkou.

Tento let bude sedmou misí s lidskou posádkou a celkově se bude jednat o 25. let společnosti. Ačkoliv nebylo zveřejněno datum startu, členové posádky ano. Prvním je Ed Dwight, který v roce 1961 nastoupil do výcviku Aerospace Research Pilot School. Jedná se o elitní letecký výcvik amerického letectva, který bývá pro mnoho uchazečů vstupem do NASA. Dwight však nakonec do třídy astronautů vybrán nebyl.

Dalším členem je Mason Angel – zakladatel společnosti Industrious Ventures, která se zaměřuje na průmyslové revoluce. Třetím cestujícím bude Sylvain Chiron, který je zakladatelem řemeslných pivovarů ve Francii Brasserie Mont Blanc. Kromě toho se také věnuje filantropii zaměřené na výchovu dětí a ochranu přírody. Čtvrtým členem posádky je Kenneth L. Hess. Ten v roce 2001 založil neziskovou organizaci Science Buddies, která se zaměřuje na nejrůznější projekty v oblastech vědy, aby bezplatně vzdělávala studenty v oborech STEM.


Pátou členkou je Carol Schaller, které lékař už v roce 2017 oznámil, že pravděpodobně oslepne. Od té doby tak procestovala řadu zemí a navštívila například základní tábor Mount Everest, podívala se na jižní pól i Antarktidu. Jejím dalším přáním je vidět zemskou atmosféru z vesmíru. Posledním cestujícím je pak Gopi Thotakura – pilot, který kromě klasických letadel létá s hydroplány, horkovzdušnými balóny i kluzáky. Posádka vyletí v kapsli na hranici vesmíru, kde zažije několik minut stavu beztíže a poté přistane zpět na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze