Blue Origin pošle první pasažéry do vesmíru již v dubnu

Blue Origin pošle první pasažéry do vesmíru již v dubnu
Fotografie: blueorigin.com
  • Raketa New Shepard má za sebou čtrnáctý úspěšný zkušební let s vylepšeným modulem
  • První let s posádkou by měl proběhnout šest týdnů po posledním testovacím letu NS-15

Americký podnikatel a zakladatel Amazonu, Jeff Bezos, vlastní také společnost Blue Origin, která vyrábí leteckou techniku a poskytuje lety do vesmíru. Po letech vývoje chce Blue Origin udělat velký krok vpřed – poslat lidi do kosmu ve vesmírné raketě New Shepard. Raketa má za sebou čtrnáctý zkušební let s modulem, ve kterém by měli v budoucnu létat vesmírní turisté. Úspěšný testovací let nese název NS-14 a odehrál se ve čtvrtek 14. ledna na komerčním kosmodromu společnosti jižně od texaského El Pasa.

Raketa New Shepard vynesla modul do výšky více než 100 kilometrů a poté úspěšně přistála nedaleko od místa startu. Kapsle přistála o pár minut později na padácích, jak se lze dočíst na CNBC.

Modročervené padáky by měly značit, že NS-14 byl prvním ze dvou testovacích letů, během kterých Blue Origin otestuje vylepšení kapsle, nové prvky rakety a samostatnou nakládku a vykládku posádky. Druhý testovací let by se měl konat do šesti týdnů, maximálně do konce února. První let s posádkou by měl proběhnout šest týdnů po posledním testovacím letu, případně nejpozději začátkem dubna.

Interiér kapsle New Shepard

Tento let byl významný, protože byla kapsle již vybavena šesti sedadly pro pasažéry. Zdokonaleny byly také její enviromentální prvky, jenž zahrnují akustiku, regulaci teploty uvnitř kapsle, zobrazovací panely posádky, reproduktory s mikrofonem a tlačítkem push-to-talk na každém sedadle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze