Bojíte se zavařování? V myčce to zvládne každý

Bojíte se zavařování? V myčce to zvládne každý
Fotografie: unsplash.com
  • Před naplněním je potřeba sklenice důkladně sterilizovat i s víčkem
  • Zavařit můžete prakticky jakékoliv potraviny
  • Myčku je potřeba při zavařování pustit na dlouhý program při vysoké teplotě

Přišla doba, kdy dozrávají nejrůznější druhy ovoce a zeleniny. Nezáleží na tom, jestli máte svoji zahradu nebo vyrazíte na samosběr, ale ovoce i zeleninu lze jednoduše zavařit na později. Klasicky se používají velké hrnce a někteří na ně nedají dopustit. Pokud jste ale nikdy dříve nezavařovali a přijde vám to jako velká věda, pak tomu tak vůbec nemusí být – stačí vlastnit myčku na nádobí. Postup je jednoduchý a v myčce můžete zavařit prakticky cokoliv vás napadne – ovoce, zeleninu, ale i maso.

Sterilizace sklenic je základ

K zavařování v myčce je potřeba mít sklenice se závitem. Aby potraviny po zavaření nezplesnivěly, musí se sklenice i s víčky sterilizovat – odstraní se tak veškeré možné zárodky. I pokud jste sklenice předtím umývali, nevynechávejte tento krok. Můžete je umýt v myčce na program s nejvyšší teplotou, nebo je podle ehow.com můžete ponořit do horké vody (ne vařící) na 10 minut. Při vyndávání si vždy dejte pozor, abyste se nespálili. Sklenice rozmístěte na utěrku a následně začněte s plněním.

Co vše lze zavařit?

Prakticky cokoliv si představíte. Nejčastěji se zavařují okurky, meruňky, rajčata, broskve, hrušky, ale můžete zavařit i borůvky, houby, zeleninovou směs, cuketu, fazolky či maso. Nezapomeňte vždy na nálev, který je pro zavařování důležitý. Ten se liší podle druhu zeleniny. Na okurky použijete nálev z vody, octa, cukru, soli a koření, na meruňky zase nálev z vody a cukru. Potraviny vždy do lahve skládejte, aby ve sklenici bylo co nejméně prázdného místa a nebojte se k sobě jednotlivé kusy přitlačit. Jakmile sklenice naplníte až po povrch, nalijte do nich nálev, zavřete je a naskládejte do myčky tak, aby byly vodorovně a navzájem se nedotýkaly.

Nakládané okurky

Jaký program zvolit?

Každá myčka může mít rozdílné programy, ale mytí provádějí zpravidla při stejných teplotách vody. Pro zavaření je podle food-hacks.wonderhowto.com potřeba vybrat nejdelší program s nejvyšší teplotou (okolo 75 až 80 °C) a nechat cyklus proběhnout až do konce, tedy včetně sušení. Po dokončení programu sklenice ihned vytáhněte a dejte na utěrku víčkem dolů. Jakmile zcela vychladnou, můžete je uskladnit.

Nezapomeňte, že připravujete potraviny, a tak nezavařujte a zároveň neumývejte nádobí. Do myčky nedávejte žádný prostředek na mytí, ani leštidlo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze