Lachanofobie: když strach ze zeleniny ovlivňuje naše zdraví

Ty nejbizarnější fobie
Lachanofobie: když strach ze zeleniny ovlivňuje naše zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé mohou mít fobii jen na určitý druh zeleniny nebo na všechny druhy
  • Vzniká většinou po traumatické události v dětství, kdy je dítě nuceno do jídla nebo se jím dusilo
  • Vyhýbání se zelenině vede z dlouhodobého hlediska ke zdravotním problémům

V dnešním díle o bizarních fobiích se podíváme na jednu z nejvzácnějších – lachanofobii. Pravděpodobně jste o ní nikdy neslyšeli a není se čemu divit. Jedná se o iracionální strach ze zeleniny. Problém ovšem je, že se s ní setkáváte prakticky všude, ale pokud netrpíte touto fobií, nevnímáte to. Lidé s lachanofobií mají problém jít do obchodu, restaurace i parků. Jak tato fobie vůbec může vzniknout a jak ovlivňuje každodenní život?

Příčiny fobie

Tento typ fobie se rozvíjí většinou v dětství, kdy dojde k traumatické události. Jak uvádí healthspot.net, většinou jde o nucení jídla, které vám nechutná. Klasicky brokolice, špenát, růžičková kapusta apod. Pokud je dítě neustále nuceno jíst jídlo, které mu nechutná, vede to k ještě většímu odporu, který se může přeměnit na strach.

Fobie také může vzniknout po situaci, kdy se dotyčný například dusil kouskem zeleniny, měl na určitý druh alergickou reakci nebo se mu nelíbila vůně či struktura. Děti také mohou převzít návyky od dospělých – stačí je vidět v situacích, kdy jasně projevují nechuť k jakémukoliv druhu zeleniny.

zelenina

Jak se fobie projevuje

Tento strach je velmi vzácný a fobie se může projevovat v různé intenzitě. Někomu mohou vadit jen určité druhy zeleniny, jiným vadí jakýkoliv druh. Pokud někdo trpí lachanofobií a před něj položíte talíř se zeleninou, dostaví se okamžitě úzkost, která může skončit záchvatem paniky. Člověk chce okamžitě opustit místnost, začne se potit, případně plakat a objeví se u něj gastrointestinální potíže.

Bohužel je tato fobie tak vzácná, že podle fearof.net většina lidí při setkání s touto nemocí nerozumí tomu, co se děje, a člověka má za zvláštního, že si vymýšlí nebo že přehání. To následně vede k izolaci, aby nedocházelo k dalším střetům. A nejde jen o izolaci sociální, jelikož nemocný má problém jít do obchodu, kde se zelenina nachází v hojném množství, a to jak v čerstvém stavu, tak i mraženém.

Problém nastává také ve vyvážené stravě. Zelenina je důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Pokud ji z jídelníčku zcela vyřadíte, vaše tělo se stane náchylnější k nemocem a z dlouhodobého hlediska by docházelo k nedostatku výživy a zdravotním komplikacím.

Jak lachanofobii léčit?

Samozřejmě je nutné vyhledat lékaře, který je schopný fobii diagnostikovat. Následně lidé docházejí ke psychologovi, který jim pomáhá strach překonávat. Podle phobiaphacts.com jsou běžně využívány terapie, které na iracionální strach zabírají nejlépe. Klasicky se jedná o kognitivně-behaviorální terapii, která pomáhá měnit negativní myšlenky na neutrální. Vhodná je také expoziční terapie, kdy je pacient postupně vystavován jídlu, kterého se bojí a snaží se strach odbourávat. Pokud je fobie silná, mohou pomoci na začátku léčby i léky, které sníží úzkost a pomohou překonat strach.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze